Lirski tenor, čist, koloristički bogat

Jose Carreras
Jose Carreras

Kao što je već najavljeno, poznati španjolski tenor Jose' Carreras nastupit će na velikom humanitarnom spektaklu u pulskoj Areni 23. srpnja. Zajedno s maestrom Carrerasom u Areni će nastupiti i vrsna sopranistica Martina Zadro, poznata violončelistica Ana Rucner i Riječki operni simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Davida Gimeneza. Carreras nastupa u sastavu turneje "A Life In Music", a cilj koncerta je prikupiti sredstva koja će biti donirana dječjem odjelu KBC-a Rijeka i Centru za rehabilitaciju Veruda u Puli. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Ovo događanje su podržali kao glavni sponzor Bina-Istra te gradovi Pula, Rijeka i Opatija, Istarska i Primorsko-goranska županija. Bina-Istra je s partnerima već osigurala donaciju od 500 tisuća kuna, a sav dodatno prikupljeni novac od donacija/ulaznica pridodat će se početnom iznosu donacije.

Veliki humanitarac

Carreras je s 40 godina obolio od leukemije i dali su mu loše prognoze za oporavak, no on se bolji nego ikada vratio na pozornice i nastavio sjajnu karijeru. U pulskom je amfiteatru Carreras dosad nastupio dvaput - 1998. godine zajedno sa španjolskom sopranisticom Isabel Rey, te 2006. godine, kada mu je gošća bila albanska sopranistica Inva Mula. Nakon toga je Carreras nastupio s Tonyjem Cetinskim u Zagrebu 2007. na humanitarnom koncertu za Zakladu Ana Rukavina, te u istom gradu, dvije godine kasnije, u humanitarnoj akciji "Korak u život".

Studirao kemiju

Pravo ime ovog poznatog tenora je Josep, no zamolili su ga na početku karijere da koristi španjolsku verziju imena Jose'. Jako ga ljuti nedostatak slobode i socijalne pravde jer je prvih 28 godina proveo pod Francom. Zanimljiva je činjenica da je studirao kemiju godinu dana. Prosječno nastupa na pedesetak koncerata godišnje i nada se nastaviti još koju godinu. Debitirao je 1972. godine u "Madame Butterfly" u newyorškom gradskom kazalištu. Njegov lirski teror, čist, koloristički bogat posjeduje senzualnu ljepotu koja je doista izvanredna, zbog čega redovito dobiva izvrsne kritike.

Privatno je, saznajemo, vrlo tih, skroman i ne podsjeća na veliku zvijezdu koja svojim gromkim glasom osvaja publiku. Najradije sluša Sinatru, Elton Johna, Stinga i Phila Collinsa.

O svom kolegi Pavarottiju kazao je da je "bio iznimno zabavan, često bi nas zabavio mijenjajući riječi nekih arija. Ponekad bismo igrali poker, Pavarotti i ja smo bili bolji u tome od Dominga. Pavarotti je donosio sjajne delicije i obožavao hranu".

Ulaznice, donacije i nagrade

Vip ulaznice za koncert koštaju 875 kuna, parter 575 kuna, tribine 475, stajaća mjesta 345 kuna, a mogu se kupiti putem online sustava za prodaju ticketshop.hr i svikoncerti.eu te na prodajnim mjestima ticketshop.hr sustava: Atlas d.d., Tisak media centri, Tisak kiosk, Dallas music shops i Dancing Bear. Organizatori su istaknuli da su svi oni koji budu kupili ulaznice ujedno i donatori, jer sredstva kojima su kupljene ulaznice idu u dobrotvorne svrhe, te će imati mogućnost fotografirati se s kupljenim ulaznicama, a najzanimljiviji objavljeni statusi/postovi bit će nagrađeni. Oni koji budu nagrađeni moći će se fotografirati s Carrerasom. Zanimljiv post o tome zašto vole donirati i humanitarno djelovati treba označiti s hashtagom #jadoniram te objaviti na Facebooku, Instagramu ili Twitteru. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter