Lipo je po domace kantati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 150 pjevaca, sviraca i plesaca, od Ucke do mora, nastupilo je sinoc na ljetnoj pozornici u Marušicima na 18. smotri narodne glazbe i plesa Bujštine, Buzeštine, Cicarije i Pazinštine, koju je službeno otvorio bujski gradonacelnik Edi Andreašic.

Središnja smotra narodne glazbe i plesa održat ce se u Pazinu 14. kolovoza, ali prije toga ce se održati još dvije lokalne smotre iduce dvije nedjelje - u Sv. Lovrecu Pazenatickom i Labinu, na kojima ce se, poput kvalifikacija, birati najbolji izvodaci za sveistarsku završnicu. Prije Marušica ovakva je manifestacija održana u Barbanu.



Ljubiteljima domace svirke, kanta i plesa najprije se predstavila nedavno obnovljena folklorna skupina u sklopu KUD-a Bratstvo iz Marušica, koja je zadnji put nastupila prije 35 godina. Cicki kanat ili bugarenje predstavili su Tri Cica - Zorko Ziraldo iz Buja, Josip Žmak iz Umaga i Anton Šverko iz Novigrada.



Folklorno društvo Pazin u više je navrata nastupilo tijekom veceri, a najprije su izveli istarsku polku u pratnji Gorana Farkaša na šurlama, poznatog kao svestranog cuvara istarskog melosa. ?ordano Sirotic iz Rajki kod Muntrilja, kao predstavnik kantanja na tanko i debelo, pjevao je s kcerima Dorijanom Legovic i Dijanom Banko, a poslije i s unukom Andelinom Banko.



Mlada pazinska mišnicarka Valentina Vitas pokazala je svoje umijece na mihu, a nakon nje su plesale clanice umaške udruge Gaia, u pratnji grupe Gunci iz Babica, Piera Faragune na bajsu i Antonija Nina Zacchigne na trieštini.

Žejanski zvoncari pjevali su svoje pjesme i plesali starinske plesove, dok su šete paši poslije otplesali clanovi folklornog društva Novigrad. I njih je pratio Trio Šaltin.



Pjesme na istrovenetskom dijalektu izveli su Kantadori iz Zajednice Talijana u Lovrecica- Babici, grupno bugarenje predstavila je ženska vokalna skupina Lanišce, dok je na cindru svirao Rado Cvetko Doricic.

Nastupili u još i Gunjci Mikula Gologoricki, pjevaci sa Žminjštine uz pratnju roženice, folklorno društvo Kumpanija Kosirici iz Tinjana te Marija Družetic i Goran Farkaš iz Pazina.



Sve je izvodace pažljivo motrio i ocjenjivao žiri u cijem su sastavu radili Bruno Krajcar, Josip Pino Knapic i Vladimir Pernic, koji je ujedno vodio program zajedno s Jessicom Acquavita iz Buja, zaduženom za talijanski jezik. Pernic je rekao da su nacelno odabrali skupine koje ce sudjelovati na sveistarskoj smotri u kolovozu, ali objavit ce njihova imena nakon održavanja preostalih dviju smotri.


Podijeli: Facebook Twiter