Lipanj u Poreču topliji za tri i pol stupnja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Odstupanje srednje temperature zraka u lipnju na području Istre bilo je ekstremno - u Poreču je zabilježena prosječna temperatura 3,5 stupnjeva iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), dok je u Pazinu bila 3,3 stupnja iznad istog prosjeka, objavio je Državni hidrometeorološki zavod. Cjeloviti podaci o temperaturama u Poreču tijekom lipnja dostupni su od 1981. godine, a rezultati DHMZ-a pokazuju da je najtopliji lipanjski dan zabilježen 22. lipnja 2002. kada je izmjereno 33,4 stupnja, dok je 24. lipnja ove godine iznosila 32,3 stupnjeva Celzijusa. Za Pazin su kompletne temperature dostupne od 1961. godine, a rezultati pokazuju da se najtopliji lipanjski dan zbio 12. lipnja 2003. kada je u Pazinu izmjereno 35,6 stupnjeva, dok je 22. lipnja ove godine dostignuto 34,5 Celzijusa.

U Zagrebu 4,2 stupnja toplije

Oborinske su se prilike u lipnju ipak znatno razlikovale u Istri. Unutrašnja Istra je patila zbog suše, dok priobalna kišom nije oskudijevala. Prema DHMZ-u, Pazin je s 44 posto prosječne količine oborina u kategoriji "vrlo sušno", dok je Poreč sa 75 posto prosječnih oborina bio na granici između "normalnog" i "kišnog".

Pregled temperaturnih anomalija za lipanj u Hrvatskoj pokazuje da su na svim analiziranim postajama srednje mjesečne temperature zraka bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a cijela se Hrvatska nalazi u ekstremno toploj zoni. Odstupanja su bila u rasponu od 2,5 stupnjeva Celzijusa u Komiži na otoku Visu, pa do čak 4,2 stupnjeva u Bjelovaru, Gospiću i Zagrebu. Ipak, nisu evidentirane rekordne vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka.

Odstupanje količine oborina u Hrvatskoj za lipanj pokazuje da su količine oborina na većini analiziranih postaja bile ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje raspon od 0 posto primjerice u Dubrovniku (0,4 milimetara oborina) do 128 posto tog prosjeka u Poreču (91 milimetara oborina).

Kratkotrajno osvježenje

Oborinske prilike u Hrvatskoj za lipanj opisane su sljedećim kategorijama: Lika, Dalmatinska zagora i Split - ekstremno sušno; istočna Slavonija, Banovina, središnja Istra i Dalmacija - vrlo sušno; Slavonija, Podravina, Karlovac, Rijeka i dalmatinski otoci izuzev Visa - sušno; dok je normalno bilo u Zagrebu, Varaždinu, Gorskom kotaru, na Kvarneru, u priobalnoj Istri i na širem području otoka Visa.

Nakon što je s utorka na srijedu iznenadna fronta protutnjala Istrom, donijevši kratkotrajno osvježenje, prema prognostičarima, kiše idućih desetak dana nema na vidiku, makar su uvijek moguća iznenađenja.

Razina Butonige 38,92 centimetra

Stanje akumulacijskog jezera Butoniga, ključnog za ljetnu vodoopskrbu stanovništva i turista, unatoč znatno pojačanoj potrošnji vode, zasad je zadovoljavajuće, barem količinski. Jučer je tako, prema podacima Hrvatskih voda, razina iznosila 38,92 centimetra nad morem, a početkom lipnja bila je 39,66 metara nad morem. S druge strane, krizne 2012. godine, kada su pokrenute prve faze redukcija vodoopskrbe, sredinom srpnja razina je iznosila 34,50 metara, dok je najniži vodostaj od samo 32,19 metara zabilježen 26. listopada 2012. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter