Lipanj podbacio, srpanj obecava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom vikenda u Istru su preko sva tri granicna prijelaza, Plovanija, Kaštel i Požane, ušle gotovo 84 tisuce turista. U odnosu na lanjske podatke iz prvog vikenda u srpnju to je gotovo 35 tisuca ljudi više.

Najveci broj gostiju u Istru je stigao u subotu, gotovo 70 tisuca turista. Ukoliko se ubroji i petak, u našu je županiju do nedjelju u podne došlo više od 130 tisuca stranaca - najviše Slovenaca, Austrijanaca i Nijemaca.

- Unatoc pojacanom prometu, na granicnim prijelazima i na istarskim prometnicama nisu zabilježene gužve, kazao nam je dežurni policajac iz Operativno-komunikacijskog centra.

Iako veci broj gostiju prvog srpanjskog vikenda budi nadu da ce sezona biti bolja nego lani, lipanj nije završio u plusu.

- Do kraja lipnja bilježimo pad od cetiri posto u odnosu na lani. Tijekom cijelog lipnja bilo je izuzetno nepovoljno vrijeme, kišno pa i hladno, što je bio dobar motiv za odgadanje putovanja. Jednim manjim dijelom razlog slabijeg dolaska gostiju, barem tako govore turisticki djelatnici, je i Svjetsko nogometno prvenstvo, kaže Denis Ivoševic, direktor županijske Turisticke zajednice.

- U prvoj polovici srpnja ocekujemo više Nijemaca iz sjevernih pokrajina, jer naši najtradicionalniji gosti iz Bavarske krecu nešto kasnije zbog školskih ferija, dodao je Ivoševic.

Iako smo državljane Italije naviknuli docekivati ponajviše za Ferragosto, Ivoševic upozorava da su se navike Talijana znacajno promijenile te da sada ljetuju i tijekom srpnja.

Istice da je broj gostiju iz Austrije na razini prošle godine, Slovenci su pet posto u plusu, ali je zato s njemackog tržišta zabilježen pad od pet posto, a znacajni je pad broja gostiju iz Italije - gotovo 17 posto.

Opcenito se bilježi blagi porast gostovanja u hotelima i kampovima, dok je u apartmanima i mobilnim kucicama manji pad, a manje je gostiju i u privatnom smještaju. Prema najavama hotelijera, u srpnju i kolovozu ocekuju dobre rezultate - na razini prošlogodišnjih, možda cak i malo bolje od lani. (M. JERIN; snimio M. MIJOŠEK).

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter