Lipanj izazovan, špica sezone popunjena

Ovih dana na medulinskim plažama (Danilo MEMEDOVIĆ)
Ovih dana na medulinskim plažama (Danilo MEMEDOVIĆ)

Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije, na dan 6. lipnja ove godine u Istri je boravilo 61.095 turista, što je za sedam tisuća manje nego otprilike u isto vrijeme prošle godine, kada je na dan 8. lipnja 2015. godine u Istri boravilo 68.780 turista. Usporedbom ovih podataka se, međutim, ne može izvući nikakav relevantan zaključak, upozorava direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, jer su lani u ovo vrijeme upravo završavali tijelovski blagdani, pa je logično da je turista zbog blagdana bilo više.

Mali i očekivani pad

Usporedba podataka o turističkom prometu u svih prvih pet mjeseci ove i lanjske godine pokazuje porast broja ostvarenih noćenja za 3 posto, i porast broja dolazaka za 4 posto, no samo u svibnju dolazaka je ostvareno dva posto manje, a noćenja dva posto više nego lanjskog svibnja. Od siječnja do svibnja ove godine u Istru je naime došlo oko 630.000 turista koji su ostvarili ukupno 2,492 milijuna noćenja, dok je u prvih pet lanjskih mjeseci dolazaka bilo oko 608.000, uz 2,417 milijuna ostvarenih noćenja.

Među lokalnim turističkim zajednicama, najviše je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci i dolazaka (108.200) i noćenja (418.192) ostvario Poreč, odmah za njim Rovinj, pa Umag, Medulin, Labin i Funtana. Zanimljivo je da u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje obalne turističke zajednice ostvaruju porast između jedan i deset posto, dok je u mnogim turističkim zajednicama istarske unutrašnjosti taj porast mnogo veći. Primjerice, Svetvinčenat ima 38 posto više dolazaka i 62 posto više noćenja nego lani; u Višnjanu je taj porast 24 posto za dolaske i 79 posto za noćenja; u Žminju ima 33 posto više dolazaka i 49 posto više noćenja, dok Grožnjan u prvom petomjesečju ima 26 posto više dolazaka i čak 105 posto više ostvarenih noćenja.

Najviše je Nijemaca

Prema strukturi gostiju, odnosno turista koji u prvih pet mjeseci pohodili Istru, najviše je Nijemaca (31,95 posto), zatim Austrijanaca (19,6 posto) i Slovenaca (13,83 posto), a domaćih je gostiju 9,02 posto. U usporedbi s podrijetlom ovogodišnjih i lanjskih gostiju u prvih pet mjeseci najveći porast zabilježen je kod turista iz Srednje i Južne Amerike, Poljske, arapskih zemalja, Australije, Cipra, Bjelorusije, Islanda, Južnoafričke Republike i sličnih egzotičnih zemalja kod kojih se porasti mjere čak i u tisućama postotaka, ali se u apsolutnim brojkama najčešće radi o nekoliko stotina gostiju.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kaže da je vrlo zadovoljan dosad ostvarenim turističkim rezultatima u Istri, pogotovo jer je samo u svibnju zabilježeno čak 16 kišnih dana, a nestabilno vrijeme se nastavlja i ne ide u prilog normalnom odvijanju sezone. Praznici u emitivnim turističkim zemljama ove i prošle godine nisu padali u isto vrijeme, što je također utjecalo na statistiku dolazaka u pojedinim razdobljima.

- Izazov će nam biti lipanj, jer u tom mjesecu se u Istri događa nekoliko velikih evenata za koje očekujemo da će biti motiv dolazaka i boljeg popunjavanja turističkih kapaciteta, no za srpanj, kolovoz i rujan već sada imamo jako dobar booking i najave pa na kraju sezone očekujemo dobre rezultate, rekao je Ivošević. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter