Lipa pod opsadom: Još jedna lažna dojava o bombi

Policijska vozila ispred pulske Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu zbog lažne dojave o bombi (D. MEMEDOVIĆ)
Policijska vozila ispred pulske Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu zbog lažne dojave o bombi (D. MEMEDOVIĆ)

Ni dva tjedna otkako je još uvijek nepoznata osoba lažno prijavila da se u Osnovnoj školi Šijana nalazi bomba, isti scenarij dogodio se u petak u Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu. Poziv o bombi u školi zaprimljen je u jutarnjim satima, oko 11 sati kada su pred školu odmah stigli policajci i djelatnici Protueksplozivnog odjela. Pretragom škole ipak je ustanovljeno da se radi o lažnoj dojavi i stanje u školi se već u ranim poslijepodnevnim satima stabiliziralo. Dotad je, kako smo imali priliku vidjeti, vladalo gotovo izvanredno stanje. U školu, nakon pretrage, nitko nije smio izaći, ali ni ući. Ispred škole bila su parkirana čak tri policijska kombija, na vratima je stajao policajac, a u prizemnim hodnicima bila su barem četiri policijska službenika koji najvjerojatnije ispitivali djelatnike škole, posložene u red.

Komentar o cijelom slučaju zatražili smo od ravnateljice škole Ljiljane Radoš, no zbog delikatnosti situacije, kako je rekla, nije željela davati izjave. Od pojedinih učenika te škole pak doznajemo da se nastava normalno odvijala do 11 sati kada su izašli iz škole, no nije im bilo poznato što se dogodilo i zbog čega je policija "okupirala" školu. Suzana Sokač iz Odjela za analitiku i izvještavanje PU istarske je pak izvijestila da je policija nakon dojave pregledala zgradu škole, no nije pronađena nikakva eksplozivna naprava stoga je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi.

- Zbog toga će policija poduzeti daljnje mjere na utvrđenju identiteta nepoznatog počinitelja protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela lažne uzbune, rekla je Sokač, dodajući da zasad se ne zna da li se radi o istoj osobi koja je lažnu dojavu o bombi uputila i za OŠ Šijana. Poznato je samo da je dojava stigla s telefonske govornice u Amfiteatarskoj ulici. Usput rečeno, zapriječena kazna za kazneno djelo lažne uzbune je do tri godine zatvora.

Kao što smo spomenuli, lažna dojava o postavljenoj bombi upućena je i krajem veljače policiji, kad je nepoznata osoba javila da je postavljena bomba u blizini Osnovne škole Šijana.  Policija je stoga evakuirala tristotinjak osnovnoškolaca i pedesetak učitelja i djelatnika škole kako bi provjerili dojavu. Nakon što su utvrdili da se radi o lažnoj dojavi, učenici i djelatnici škole su se vratili na nastavu. Još jedna dojava o lažnoj bombi zaprimljena je sredinom veljače, no ovaj put ne u školi već u objektu u Boškovićevom usponu. Pulska policija je provela kriminalističko istraživanje, i utvrdila da je dojavu o lažnoj bombi uputio maloljetnik koji je, uz to, zajedno s 18-godišnjakom počinio kazneno djelo teške krađe (u pokušaju) te je protiv njih podnesena kaznena prijava. (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter