Lionsi humanitarno jedre u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrnaesto izdanje humanitarne regate Lions Cupa Jedrima protiv droge, ujedno i prvo medunarodno, otvoreno je u petak na poreckoj rivi, a na otvaranju su bili predstavnici Lions klubova iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Makedonije.

Regata se prvi put održava u Porecu, a na devet brodova natjece se osamnaest posada u dva plova prema pravilima ISAF 2009-2012 i Open Club propisima. Regata se održava u poreckom akvatoriju, od rive do otoka Sv. Nikola, Materade i natrag do porecke luke.

- Cilj humanitarne regate je prikupljanje sredstava za borbu protiv droge. Prikupljena sredstva dobit ce cetiri udruge u cetiri hrvatske regije za konkretne programe u prevenciji konzumiranja droga. Jedna od udruga je i porecki Jedrilicarski klub Horizont koji ce se u borbu protiv droge ukljuciti poducavanjem jedrilicarstvu djece iz rizicnih skupina, kaže Zlatko Jankovic-Miloš, tajnik kabineta guvernera distrikta 126 Hrvatske i clan organizacijskog odbora regate.

Svaka posada za sudjelovanje uplacuje sedam i pol tisuca kuna, a pedeset posto ovih sredstava ide u humanitarne svrhe.

Nakon prvog dijela utrke u popodnevnim satima Lionsi su u dvorištu Osnovne škole Porec posadili tri stabla u znak na bratimljenje tri distrikta Hrvatske, Slovenije i Italije. Službeni cin bratimljenja obavljen je potom u Istarskoj sabornici, a drugi dio regate i proglašenje pobjednika održat ce se u subotu. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter