Linteo: Borba za otpremnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci dio sad vec bivših zaposlenika bujskog tekstilnog pogona Linteo od prošlog je mjeseca prijavljen na Zavod za zapošljavanje, a oni koji su clanovi sindikata (ukupno ih je 49) krajem prošlog tjedna su mu potpisivali punomoc da se izbori za naplatu otpremnina.

Placa od oko 2.500 kuna nije davala puno prostora za planove ni razloga za veselje, no šezdesetak radnika Lintea talijanskih vlasnika, otvorenog prije deset godina, na nju nije imalo prigovora sve dok je redovito stizala. To se promijenilo pocetkom prošle godine, kašnjenjem isplate za prva tri mjeseca.

Problem se ponovio tijekom ljeta i placa za srpanj je stigla tek 1. listopada. Radnici, gotovo sve djevojke i žene s podrucja Bujštine, nastojali su se posredstvom Sindikata Istre i Kvarnera dogovoriti s poslodavcem, prihvacali opravdanja, strpljivo cekali i vjerovali u opstanak svojih radnih mjesta, ali su na koncu 2. studenog obustavili proizvodnju uz prešutno slaganje vlasnika.



Mašine u Linteu nakon toga nikad nisu ponovno pokrenute, a placa za srpanj je bila posljednja koju su dobili. Što na sve to kažu talijanski vlasnici nismo uspjeli saznati. S njima radnici, kako su nam rekli, nikad i nisu bili u kontaktu, iako su oni neko vrijeme boravili u Umagu, a predsjednica uprave Agnese Frare više nije u Hrvatskoj.

Clana uprave Alferija Milosa iz okolice Novigrada, direktora koji je bio zadužen za radnike, nismo uspjeli dobiti. Njegov je mobitel iskljucen, na kucni nam se nije javio, a kad smo mu pozvonili na vrata, nitko nam nije otvorio. (K. FLEGAR)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter