Linić:Kalem je moj prijatelj i to se neće promijeniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je Jozo Kalem njegov prijatelj i da to nikad neće promijeniti, kao i da vjeruje da se putem Kalema pokušava stvoriti negativan imidž o njemu.

- Jozo Kalem je moj prijatelj, mi jesmo prijatelji kao obitelji, i to je nešto što ja nikad neću ni promijeniti niti drukčije misliti. Sve ovo što se događa oko njega, to je staro već negdje pet godina, on je poslovni čovjek i u sukobu je s nekim drugim poslovnim ljudima i ja sam uvjeren da će on to znat razriješiti, izjavio je Linić u intervjuu "U četiri oka" Media servisa.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je, naime, jučer pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Joze Kalema, gospodarstvenika iz Rijeke i njegove tvrtke, najvjerojatnije RI Petrola, koja se po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna. Po tvrdnjama Ivice Pađena, vlasnika kamenoloma IGM Tounj do 2009. godine, tada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".

Linić u današnjem intervjuu kaže da on, kao ministar financija, može jedino biti žalostan da je IGM Tounj nestao, odnosno što je ta tvrtka propala.

- Ali, budimo iskreni, sve se to događalo davno ranije i to je nešto što jest tragedija za zaposlene ljude, rekao je Linić.

Ministar financija smatra i da u tome ima i namjere da se stvori negativan imidž o njemu.

- Vjerujem da (...) dio ljudi pokušava stvoriti taj negativni imidž o meni, ali ja svoje prijatelje biram sam. Ne odričem se prijatelja zbog toga što oni imaju probleme. Ja bih samo to povezao. Ja sam deset godina bio pod istragama radi Tržnice Rijeka, gdje mi je policija napakirala da sam ukrao 80 milijuna kuna. Od svega toga ništa, ali i dan-danas ćete naći zločeste špijune, novinare koji pokušavaju reći da je Linić pokrao Tržnice grada Rijeke za 80 milijuna kuna. Što to znači, da se svi trebaju odmaknuti od mene? Ne, svatko ima svoju sudbinu, svatko treba rješavati svoju sudbinu, prijatelji su prijatelji, rekao je Linić.

Dodao je da mnogi pokušavaju njemu kao ministru reći da je lopov, da se nezakonito bavio poslovima i da je pokrao građane Hrvatske.

- Moja je utjeha da uz dvije godine takvih pakiranja građani još uvijek ocjenjuju da sam čovjek koji ima znanja, da imam energije i da ono što radim dobro radim. Još uvijek će se u Hrvatskoj podzemne, paraobavještajne službe baviti podmetanjem i blaćenjem mog posla i mog imena. Moje je da radim i da se na to puno ne osvrćem. To trebaju preispitivati tijela progona pa će se oni baviti koliko je istine ili nije u tome, ali na moj posao to ne utječe, rekao je Linić.

Ministar financija se u razgovoru za Media servis osvrnuo i na stanje u državnom proračunu, poručivši da će i dalje biti zaduživanja i na domaćem i na međunarodnim tržištima, no i da "zaduženjem krajem prošle godine mi dosta mirno podnosimo određene manjkove u državnom proračunu, odnosno manje priljeve". Ocijenio je i da stanje u hrvatskom gospodarstvu neće uskoro biti bolje.

- Neće biti bolje, nama treba zaista nekoliko godina da Hrvatsku ponovno vratimo u proizvodnju, veći izvoz, da to gospodarstvo ponovno počinje raditi i investirati, izjavio je ministar financija Slavko Linić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter