Linicev skalpel najviše udario po poljoprivredi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 20 ministara u Vladi Zorana Milanovica njih cak 16 ovu ce godinu morati "izgurati" s manje novca nego što su njihovi prethodnici potrošili prošle godine, pokazuju to limiti što su ih ministri dobili uz naputak da ih mogu mijenjati, ali samo tako što ce sastaviti proracun koji ce biti još štedljiviji.

Na taj nacin Vlada pokušava ostvariti svoj plan o smanjenju ovogodišnjih rashoda za 4,6 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu i zadržati potrošnju na 117,6 milijardi kuna. Cak i oni ministri ciji ce resori imati veci proracun od lanjskog zapravo ce za potrošnju imati manje novca, jer se u njihovim proracunima skriva, primjerice, povecanje mirovina ili veci troškovi otplate kamata u ovoj godini.

Postavljene letvice

Najviše umijeca u sastavljanju svog proracuna morat ce pokazati ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jer na raspolaganju ima milijardu kuna manje nego što je to ministarstvo potrošilo u prošloj godini. Kako doznajemo, Jakovina je dobio naputak da sastavi proracun do najviše 3,76 milijardi kuna što je 22 posto manje nego lani kada Božidar Pankretic prema prvim podacima o izvršenju potrošio 4,81 milijardu kuna.

Vec ranije Vlada je najavila da ce na subvencijama uštedjeti 1,4 milijarde kuna, a uz one u poljoprivredi stradat ce i subvencije HŽ-u, pa je posljedica i smanjenje proracuna ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje mora proracun smanjiti za pet posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna.

U ovoj ce godini ministar Zlatko Komadina na raspolaganju imati 5,65 milijardi kuna. S manje novca morat ce se snaci i njegov rijecki i stranacki kolega Željko Jovanovic jer se ministarstvu znanosti proracun smanjuje za oko cetiri posto, odnosno za 440 milijuna kuna. Ovu godinu na raspolaganju imaju 11,29 milijardi, što je dobrim dijelom posljedica manjeg ulaganja u izgradnju objekata.

S oko 11 posto manje novca, što je 300 milijuna kuna, i Orsat Miljenic morat ce organizirati rad pravosuda u ovoj godini jer je njegovo ministarstvo limitirano na 2,4 milijarde.

Manje novca u ovoj godini država ce potrošiti i na zdravstvenu i socijalnu skrb, na obranu i policiju, ako se ministri koji vode te resore budu držali zadanih limita. Tako se proracun ministarstva zdravlja smanjuje za 560 milijuna kuna (2,7 posto), a ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic od gotovo šest milijardi kuna koliko je njezin resor potrošio lani izgubila je 61 milijun kuna.

Ministarstvu obrane ljestvica je, kako doznajemo postavljena na 4,78 milijardi kuna što znaci da na raspolaganju imaju 200 milijuna kuna, ili cetiri posto manje nego lani. Cak osam posto manji je i proracun MUP-a kojeg je politika štednje limitirala na 4,4 milijarde kuna, odnosno 384 milijuna kuna manje nego lani.

Uskladivanje mirovina

S manje novca raspolagat ce i Sabor, pa ce njegov predsjednik Boris Šprem tu instituciju kroz ovu godinu voditi s 205 milijuna kuna, što je 15 posto ili 35 milijuna kuna manje nego što je parlament potrošio 2011. godine.

S druge strane Markova trga u Vladi u ovoj godini mogli bi racunati s povecanjem proracuna od deset posto jer im je odreden limit od 163 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna kuna više nego lani. Povecan je i proracun Ministarstva financija i to za 650 milijuna kuna, ali to ne znaci da ce u resoru koji upravlja državnom blagajnom trošiti više, jer su u svoje kalkulacije morali uracunati i 1,2 milijarde kuna vece troškove otplate kamata u ovoj godini i tu leži najveci razlog što je u ovoj godini proracun tog ministarstva veci od 12,2 milijarde kuna.

Za oko 480 milijuna kuna veci je i proracun najbogatijeg, ministarstva rada i mirovinskog sustava i premašuje 38 milijardi kuna i to zbog toga što ce u ovoj godini po prvi put nakon dvije i pol godine doci do uskladivanja mirovina s troškovima života i rastom placa. (Jagoda MARIC/Novi list)

Josipovicu i Mesicu više novca

Ivo Josipovic i Stjepan Mesic, aktualni i bivši predsjednik Republike, "uveseljavali" su ovih dana javnost svojom raspravom u kojoj su jedan drugog izmedu ostaloga optuživali tko je veci trošak za državni proracun. Možda se obojica malo primire jer bi u ovoj godini mogli raspolagati s više novca nego što su potrošili u 2011. godini. Tako ce Ured predsjednika dobiti pet milijuna kuna, odnosno deset posto više novca nego lani i moci ce potrošiti 49 milijuna kuna. Mesic pak može racunati na povecanje proracuna svog ureda od 16 posto, jer mu je u odnosu na prošlogodišnju potrošnju od 853 tisuce kuna proracun povecan za 140 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter