Linić zatražio Šegonovo razrješenje

Linić zatražio Šegonovo razrješenje (Arhiva)
Linić zatražio Šegonovo razrješenje (Arhiva)

Ministar financija Slavko Linić, na zahtjev predsjednika Vlade Zorana Milanovića, zatražio je razrješenje pomoćnika ministra Branka Šegona, koji nije želio dobrovoljno odstupiti, priopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.

Premijer Zoran Milanović sinoć je najavio da će Šegon biti smijenjen zbog sumnje u sukob interesa te da u tom smislu neće čekati odluku Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa.

"Sada kada se prašina slegnula, ne potpuno jer je još uvijek u zraku, sada kada su se svi izgalamili, sada ću reći što mislim. Dakle, taj gospodin koji uživa povjerenje svoga ministra više neće biti pomoćnik ministra", izjavio je Milanović gostujući sinoć u Dnevniku Nove TV.

"S obzirom da u dva tjedna taj pomoćnik ministra nije smatrao da je u biti neovlašteno trgovao političkim kapitalom i ugledom SDP-a, a ni ministar se baš nije jasno očitovao, mene ne zanima mišljenje Povjerenstva za sukob interesa jer mi moralni kriterij ne postavlja povjerenstvo", poručio je, ponovivši kako ne misli da u "slučaju Šegon" ima elemenata kaznenog djela.

Milanović je naglasio kako ne očekuje da će ministar financija Slavko Linić stati uz Šegona i napustiti Vladu, ističući da je riječ o tehničkom pitanju, o nalogu koji daje kao premijer, a ne o "upravnom rješenju". "Prema tome, to će biti tako. To je tehničko pitanje kako će biti, to je upozorenje svima ubuduće", rekao je.

Od izbijanja afere Šegon, čija je tvrtka Facta Vera, u kolovozu 2012. godine dobila kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) od 31,4 milijuna kuna, ministar Slavko Linić je nekoliko puta ponovio kako smatra da njegov pomoćnik Branko Šegon nije u sukobu interesa, ali i da će, ako nadležno Povjerenstvo utvrdi suprotno, Šegona razriješiti dužnosti.

Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa prošloga je tjedna pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, a zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, koje je u vlasništvu njega i obitelji, s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter