Linic za Adris, Milanovic bez komentara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije istarski župan Ivan Jakovcic jedini koji misli da bi se gradnja novog, zamjenskog bloka u Termoelektrani Plomin trebala dati domacim investitorima bez medunarodnog tendera, odnosno bez javnog natjecaja uopce.

I dio SDP-ovih politicara misli da u strateškim energetskim projektima ugovaranje investicije vrijedne oko 800 milijuna eura može proci bez uobicajene procedure, a zanimljivo je da na javnom natjecaju više od svih inzistira IDS-ov zastupnik i Jakovcicev prvi suradnik, Damir Kajin.

Kako je poznato, Vlada medu svojim glavnim energetskim projektima planira gradnju zamjenskog bloka plominske termoelektrane na ugljen, vrijednog spomenutih 800 milijuna eura. Za taj financijski pothvat HEP, razmišljaju u Vladi, treba partnera, a župan Jakovcic kao kandidata želi rovinjski Adris, koji je u meduvremenu javno iskazao interes za takvo ulaganje, no to bi znacilo da bi se posao ugovorio izravno, o cemu ce na koncu odluciti Vlada.

Važna cijena energije

- Energetika je veliki problem za Hrvatsku, i zato mislim da se toliko veliki strateški projekt kao što je gradnja novog bloka u Plominu može direktno ugovoriti s investitorom. Ako Adris želi seliti svoj kapital u novi sektor, u energetiku, to mu se mora omoguciti. Cijena energije toliko je važna za Hrvatsku da Vlada može direktnim angažmanom to riješiti - kaže SDP-ovac Slavko Linic. Linic poziva novog potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Ivana Miloševica da mu jedan od prvih zadataka bude upravo ova investicija. «Direktno ugovaranje s investitorom koji ima kapitala nije nikakvo pogodovanje», kaže Linic, koji kaže i da je Kajinu lako kritizirati jer nikada nije bio u izvršnoj vlasti.

Slicno misli i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji takoder može razumjeti Jakovcica jer, kako kaže, posao treba razluciti od politike. «Jakovcic je kao župan izrekao vrlo jasno svoj stav da bi volio da domaci kapital ulaže u Plomin, i to je legitimno. Uostalom, odluku ionako na kraju donosi Vlada», kaže Komadina. Šef SDP-a Zoran Milanovic ne želi komentirati ovaj slucaj, pa cak ni njegov politicki segment, odnosno cinjenicu da su se u sukobu oko novog Plomina našli vodeci ljudi IDS-a, dakle koalicijskih partnera SDP-a u Kukuriku savezu.

Ugrožavanje pregovora

No, dok SDP-ovci daju podršku županu Jakovcicu, potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ostaje pri svojim kritikama, tvrdeci da bi izbjegavanje natjecaja moglo ugroziti položaj Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom:

- Ne može se Plomin graditi bez javnog natjecaja, kao niti bez savjetodavnog referenduma gradana. Jako smo dobro na primjeru Ive Sanadera vidjeli što znaci preferiranje bilo cijeg kapitala kad smo ceste preplacivali i po 120 posto. Uostalom, zaobilaženje procedure može nas dovesti do toga da ne uspijemo zatvoriti poglavlje 8., Tržišno natjecanje, u pregovorima s EU-om - kaže Kajin, ocito aludirajuci i na interese europskih kompanija i cinjenicu da njemacki RWA i dalje ima udjele u Plominu 2, koji je i gradio zajedno s Vladom. Kajin ponavlja da bi Jakovcic trebao znati što znaci izbjegavanje natjecaja nakon iskustva sa selom Sv. Juraj.

- Ne treba Vlada nikome pogodovati, pa ni Adrisu. Sutra ce to netko preispitivati. Uostalom, i domaci kapital ima ime i prezime, nije ni Adris više «naš kapital», nema više društvenog vlasništva - govori Kajin, implicitno spominjuci cinjenicu da IDS-ov politicki oponent u Istri Plinio Cuccurin ima velike udjele u Adrisu.

«Ne bojim se ja da ce Cuccurin svojim novcima bilo koga kupiti, samo mislim da Jakovcic ne treba ni za koga lobirati, pa ni za Adris koji je iz Istre, jer oni su dovoljno snažni igraci u ovoj državi, monopolisti, da bi im trebala bilo cija podrška prema Vladi», kaže Kajin, koji ocekuje da ce Jakovcic ovu temu valjda dati barem na raspravu u Županijsku skupštinu. «Nisam vijecnik, pa ne mogu ništa, ali barem imam pravo na svoj stav», kaže Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter