Linic: Vladajuci ce igrati prljavo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Evidentno je da ce vladajuci predizbornu kampanju usmjeriti u prljavštine, blacenja, totalno negativnu kampanju, u pitanje tko je ili nije Hrvat, tko je ili nije za Domovinski rat i ostale stvari koje nam se cine da nisu primjerene ozbiljnoj politici", kazao je SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linic na konferenciji za novinare u Puli.

- Vladajuci se nisu potrudili ni popiti kavu s opozicijom, bez koje nisu mogli ništa. Prema tome, nije im cilj bio zaštita branitelja, vec im je bilo bitno na negativnoj kampanji dobiti jednu grupaciju na svoju stranu, rekao je.

Istaknuo je da clanstvo SDP-a mora postati svjesno da se iz, kako kaže, bezizlazne situacije u koju je zemlju dovela vladajuca koalicija može pronaci izlaz. Kazao je da su primjedbe MMF-a vrlo jasne i da je njihova poruka da je vlast potpuno unakazila fiskalnu politiku. Smatra da ce biti potrebno reformama stabilizirati javne financije i uciniti ih održivima.

- Bitno je u iducoj godini riješiti nelikvidnost i avet od 40 milijardi kuna neplacenih racuna za koju je kriva ova vlast. To se mora razriješiti da bi se uopce nastavilo s gospodarskim aktivnostima i da bi se ušlo u investiranje. Smatramo da se Zakonom o financijskom poslovanju treba definirati rok od 30 dana za placanja države i svih javnih ustanova prema gospodarstvu, a 60 dana izmedu gospodarstvenika. Time bi se riješili problemi dugova koji su posljedica nebrige oko datuma placanja, kazao je Linic.

Po njemu, osnovno je pokrenuti investicijski ciklus. Rekao je da u SDP-u žele poreznom politikom stimulirati da se ostvarene dobiti usmjeravaju u investicije. Istaknuo je da je država vlasnik puno vojnih, razrušenih i turistickih objekata, u koje se treba ulagati i staviti ih u funkciju turizma.

Dotaknuo se i energetike, kazavši da to nije samo bitka za distribuciju elektricne energije, nego da treba razmišljati i o alternativnim izvorima. Po njemu, osnovna je prepreka to što se takvom ulaganju protivi HEP zbog, kako je rekao, zaostale infrastrukture u prijenosu energije. U SDP-u, naglasio je, sutrašnjicu ne vide u atomskoj energiji, vec u hidroelektranama.

Predsjednik istarskog SDP-a Dino Kozlevac rekao je da je sva sreca da su uskoro parlamentarni izbori, jer je gospodarska situacija neodrživa.- Svi parametri govore da stagniramo. I dalje se gase radna mjesta, a perspektiva je nikakva. Gospodarski subjekti su u sve težoj situaciji. Pozitivni efekti turisticke sezone rasplinut ce se u ovoj situaciji. Ova vlast ne zna i nece napraviti ništa, zakljucio je Kozlevac. (B. ŽIŽOVIC)

"Brijuni rivijeru" cine privatne investicije
Govoreci o investiranju u bivše vojne objekte Linic je, nakon novinarskog pitanja o tome je li mislio na projekt "Brijuni rivijeru" koji u buduce investicijske planove guraju mnoge politicke stranke, rekao da je u tom projektu rijec o privatnim investicijama koje podržava država. Pojasnio je da je prije svega mislio na investicije države u objekte u njenom vlasništvu koje treba što prije osposobiti za rad.


Podijeli: Facebook Twiter