Linić: Sudac optužuje vlast za kriminalne radnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić danas je ponovio da je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je zaustavio sklapanje predstečajne nagodbe Dalekovoda radi ocjene ustavnosti zakona po kojem se postupak vodi, izazvao pravnu nesigurnost te ustvrdio da je sudac današnjim objašnjenjem svoje odluke Vladu i Sabor praktički optužio za kriminalne radnje.

Ministar financija sa suradnicima održao je konferenciji za novinare nakon što je sudac Mislav Kolakušić jutros priopćenjem obrazložio svoju jučerašnju odluku da sklapanje predstečajne nagodbe zaustavi uz najavu da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Sudac, tvrdi Linić, nema ovlasti da sam zatraži ocjenu ustavnosti, već može samo zatražiti da taj prijedlog podrže i ostali suci, odnosno svojim kolegama prvo objasniti što je to protuustavno u tom zakonu, a potom Trgovački sud može tražiti ocjenu ustavnosti.

Dio priopćenja u kojem sudac Kolakušić navodi da je tijekom postupanja u sudskim postupcima u povodu prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog zakona i njihova primjena predstavljaju povredu Ustava na štetu vjerovnika, državnog proračuna i građana, Linić je ocijenio "vrlo opasnim".

- Sudac dakle optužuje Sabor da je prihvatio kriminalni zakon, a izvršnu vlast da se bavi kriminalnim radnjama. U primjeni odredbi tog zakona sudac vidi zloporabu, jer neki vjerovnici ugovaraju povoljnije uvjete za naplatu potraživanja, što ide na štetu drugih vjerovnika i države. To je uvredljivo i imamo pravo na to odgovoriti, rekao je Linić.

Dakle sudac, po Linićevu osobnom uvjerenju, smatra da su stečajevi pravo suda da najbolje riješi prava vjerovnika, a ovim je zakonom sudovima to pravo oduzeto.

Stoga su u Ministarstvu financija iznijeli podatke o rezultatima stečajnih i likvidacijskih te predstečajnih postupaka.

Zamjenik i pomoćnik ministra financija Boris Lalovac i Branko Šegon tako su iznijeli podatke da trenutno 89 stečajnih postupaka traje dulje od 10 godina, 166 dulje od pet godina, a 287 dulje od tri godine.

Od gotovo 10 milijardi kuna prijavljenih potraživanja države u stečajevima od 2001. godine, naplaćena su svega 873,3 milijuna kuna ili u prosjeku 10 posto, a lani, zbog recesije, samo dva posto.

Stečajevi banaka, kojih je od 1998. vođeno 26, u prosjeku traju osam godina, pojedini i 14, a država je naplatila 19 posto potraživanja, dok je za troškove suda išlo osam posto tog iznosa.

Predstečajne nagodbe su pak zatražile 4.692 tvrtke, s gotovo 40 tisuća zaposlenih i više od 46,8 milijardi kuna dugovanja.

Prijedlozi 2.863 tvrtke su odbačeni ili obustavljeni, a od 650 pokrenutih postupaka, za tvrtke za koje je procijenjeno da imaju perspektivu očuvati radna mjesta i proizvodne procese, njih 84 je već završeno nagodbom. Riječ je o tvrtkama s više od 1.600 zaposlenih i gotovo milijardu kuna prijavljenih tražbina, koje će morati biti namirene za najviše godinu dana.

Šegon je pritom istaknuo da je u sklopljenim nagodbama namira države u prosjeku oko 70 posto potraživanja (bez kamata), kroz reprograme, jednokratne umanjene uplate, zamjenu za nekretnine, ulazak u vlasništvo i druge načine.

Linić ističe da država u tim postupcima nije bila široke ruke, velik broj prijedloga je odbačen i zato se ne može govoriti o zloporabama te ponovio da ne vidi na temelju čega je sudac Kolakušić donio svoju odluku.

Dapače, kaže Linić, sudac Kolakušić je u tri mjeseca, od kada je Dalekovod sudu predložio sklapanje nagodbe, u četiri navrata tražio nadopune i sve to vrijeme nije imao nikakve primjedbe.

Dakle, on za sebe smatra da je "bogom dani" sudac koji će 15 godina voditi stečajeve i trošiti na odvjetnike, stečajne upravitelje, analize i sl., zaključuje Linić.

Na današnju osudu njegovih jučerašnjih izjava o tom sucu iz Udruge hrvatskih sudaca Linić je odgovorio da niti jedan sudac "nije sveta krava" te da neće imati pravo na zaštitu od takvih ocjena, ako si dopušta da proglašava kriminalcima Sabor, Vladu i one koji sudjeluju u predstečajnim nagodbama.

Još je jednom ponovio da se ovdje radi o odluci suca pojedincu, o kojoj tek treba raspravljati Trgovački sud, a da ostali suci, prema Linićevim saznanjima, rade redovito. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter