Linic: Struja i plin više nece poskupljivati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic vjerojatno je lakše nego što je ocekivao progurao povecanje PDV-a, veci porez na dohodak za dio gradana, a nakon najnovijeg poskupljenja struje i plina priznao je da to znaci da ce gradani preživljavati. Njegovo ministarstvo sad je na potezu - svojom poreznom politikom, ali i ostalim mjerama mora pokazati da ce cijenu spašavanja Hrvatske platiti i oni koji u njoj dobro zaraduju.

- Što mislite koliko još gradani mogu preživjeti pod teretom poreza, režija, kreditnih rata?

- Jedino rješenje za dobar standard svakog hrvatskog kucanstva jesu placa i radno mjesto. Jedini nacin je osigurati radna mjesta gradanima Hrvatske i takvu proizvodnost u gospodarstvu da zaposleni imaju vecu placu. Kriza, manjak radnih mjesta i neuspješno gospodarstvo ne mogu se rješavati socijalnom politikom, to mora jednom dovesti do kraha.

- Mislite li da s prosjecnom placom covjek u Hrvatskoj sve te obveze može pokriti?

- Vrlo teško.

- Onda ne bi trebalo biti cudo ako ljudi za dva, tri mjeseca prestanu placati racune, a nakon toga izadu na ulicu, iako to Hrvati baš nemaju obicaj ciniti.

- U Hrvatskoj imamo ogroman broj gradana koji su zreli i znaju da ne mogu živjeti a da na zarade svoju placu. Danas su svjesniji da se ne može živjeti bez rada, a to znaci da nam ostaje jedino podizanje proizvodnje. Ako uspijemo u sljedecim mjesecima pokazati da to možemo uciniti, vjerujem da se to o cemu govorite nece dogoditi.

- Koliko ce vam nova poskupljenja donijeti novca u proracun?

- Ništa. Cijene goriva rastu, a prihodi proracuna od trošarina na gorivo padaju, što pokazuje da se gradani kod poskupljenja drukcije postave, da manje troše. Rast ovih cijena s obzirom na mogucnosti kucnih budžeta samo ce smanjiti potrošnju i mi u proracunu necemo imati posebnih efekata.

- No, kad uslijedi lanac poskupljenja zbog viših cijena energenata, to ce donijeti više prihoda od PDV-a.

- Poskupljenje je išlo prema gradanima, a ne prema gospodarstvu.

- Struja je poskupjela i za industriju, od 9,5 do 12,5 posto.

- Ali daje se mogucnost da se energenti drukcije koriste, usmjeravamo gospodarstvo na plin. Nastojimo da potrošnja plina u gospodarstvu bude veca, jer je to ekološki prihvatljivije, a sada je i ekonomski prihvatljivije. U tom poskupljenju, kao i kod PDV-a, imamo nešto veci udar na gradane, a zaštitu gospodarstva. Zato ne bi trebalo biti lancane reakcije na ostale cijene jer gospodarstvo ne trpi toliki udar kao naši gradani.

- Je li ovo doista kraj poskupljenjima i udarima na gradane?

- Da. Udar na potrošnju je znacajan i težak. Ove cijene energenata ce dugo ostati, skoro cijeli mandat ove Vlade. Kad govorimo o tom udaru na standard gradana, nitko više ne može reci da u Hrvatskoj imamo velike place. Na nama je da pokušamo skinuti još jedan dio doprinosa za zdravstvo da bi bruto placa bila prihvatljivija i možemo reci da smo konkurentni.
Gospodarstvu je stvoren niz mogucnosti. Do jucer smo imali kamate za gospodarstvo od devet ili deset posto, a sada, zahvaljujuci i politici HNB-a, gospodarstvo ce dobiti dodatnih sedam-osam milijardi kuna. Od toga 50 posto ide preko HBOR-a uz kamatu od 1,8 posto, banke ce ponuditi kamate od cetiri ili pet posto pa ce prosjecne kamate biti oko tri posto. (Razgovarala Jagoda MARIC/Novi list)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter