Linić: Što će bolnicama vrtlari ili mehaničari

Slavko Linić s predstavnicima EK-a na konferenciji o jačanju sustava financijskih kontrola (T. KRIŠTO/CROPIX)
Slavko Linić s predstavnicima EK-a na konferenciji o jačanju sustava financijskih kontrola (T. KRIŠTO/CROPIX)

Ministar financija Slavko Linić poručio je jučer članicama EU-a neka se ne boje da će Hrvatska i njezin javni sektor neodgovorno trošiti europski i vlastiti novac. Javna poduzeća morat će djelovati efikasnije i više neće moći sve svoje troškove održavanja i investicija prebacivati na hrvatske porezne obveznike, što je dovelo do toga da se javni dug Hrvatske popeo na 180 milijardi kuna, upozorio je Linić pred predstavnicima Europske komisije koji su s Ministarstvom financija organizirali konferenciju o jačanju sustava financijskih kontrola, kao dijelu sveobuhvatnih reformi u javnom sektoru.

- Nijedna članica EU-a ne treba se bojati Hrvatske. Pripremili smo se za EU, a uvjeren sam da ćemo u sljedećih godinu i pol pokazati sposobnost za promjene i za efikasniju upotrebu javnog novca, naglasio je Linić. Govoreći o neracionalnostima u javnom sektoru, Linić je spomenuo Hrvatske željeznice, Croatia Airlines i zdravstvo koje duguje oko pet milijardi kuna, a račune je plaćalo za 520 dana. Prema njegovim riječima, dio usluga u javnom sektoru treba staviti na tržište.

- Javni sektor previše sredstava troši na članove uprava i na zaposlene. Nismo proveli strukturne promjene. Bolnice su opterećene autoelektričarima, mehaničarima, vrtlarima, domarima, praonicama rublja, umjesto da se ti poslovi prepuste privatnom sektoru, primijetio je ministar financija. U zadarskoj Luci, dodao je, gradi se nova zgrada lučke uprave s kinodvoranama, a sve na račun poreznih obveznika. "Cijela Hrvatska treba plaćati za putničku zgradu, umjesto da je plaćaju oni koji će biti njezini korisnici", rekao je Linić. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter