Linic spašava proracun narodnim obveznicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako Vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sacuvati kreditni rejting, Hrvatska bi u sljedecoj godini mogla izdati narodnu obveznicu, odnosno država bi se mogla znacajnije zadužiti kod svojih gradana i poduzeca.

Mogucnost da obveznicu ciljano ponudi gradanima i poduzecima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je ministar financija Slavko Linic, ali je pri tome naglasio da se mora stvoriti niz preduvjeta da bi takva akcija Vlade bila uspješna, kao što je to nedavno bio slucaj u Belgiji koja se kod svojih gradana zadužila za šest milijardi eura i to po kamati od 3,5 do 4,2 posto, ovisno o roku dospijeca obveznica (tri, pet ili osam godina).

- Prvo moramo stvoriti preduvjete. Kako se izradom novog proracuna i povecanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje gradana. Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu, kazao nam je Linic, dodajuci da se to nece dogoditi prije sljedece godine.

Na pitanje koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije, te kolika bi se kamata ponudila gradanima, Linic odgovara da se u ministarstvu "ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuce".

- Sada je važno da pokažemo koliko smo odgovorni prema potrošnji novca kojim država raspolaže, da rasteretimo gospodarstvo, samo tako možemo zadobiti povjerenje, kaže Linic.

Iako ministar ne želi govoriti o kamatama i rocnosti obveznice, sigurno je da bi rocnost bila dulja nego na štednju u bankama, ali i da bi kamata bila znacajno veca. Ekonomski strucnjak Željko Lovrincevic upozorava da bi se model morao dobro razraditi te da bi pitanje svih pitanja bilo hoce li obveznica biti kunska ili u eurima. (Jagoda MARIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter