Linić: Smetao sam interesima Milanovićeve obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ina, rad HBOR-a, kredit HBOR-a tvrtki Mali biskviti i razilaženje u radu programa i plana 21. vladajuće koalicije, to su glavne točke mog obraćanja, rekao je Slavko Linić na početku konferencije za novinare u Rijeci.

"Preko 20 godina svog rada sam uložio u SDP, smatrao sam da vrijeme prije izbora nije vrijeme za govoriti o odnosima predsjednika stranke i mene. Moja dužnost je, radi stranke i radi javnosti reći svoje viđenje", rekao je na početku.

U pozadini svoje smjene naglasio je Milanovićevu "medijsku spletku koja je poslužila da ga se proglasi kriminalcem". Sve zato, dodao je, da bi Milanović zaštitio svoje prijatelje i članove obitelji te parcijalne interese određenih krugova, a zanemario državničke interese.

Prestanak komunikacije
"Konačni obračun sa mnom počeo 29.siječnja 2014. godine. Telefonski razlog u kasnim večernjim satima, ja na radnom mjestu, gdje Milanović izričito zahtijeva da smijenim Branka Šegona. Odgovorio da ne vidim razloga, dok ne dobijem podatke od DORH-a kojem smo predali papire i dok ne dobijem očitovanje Povjerenstva Sabora za sukob interesa. Predsjednik Vlade me tada optužuje da sam kriminalac i lopov. Telefonski razgovor završavam sa psovkom", rekao je i dodao da je još od devedesetih suočen s podmetanjima političkih suparnika, a do danas ništa nije procesuirano. No gnjusne optužbe stranačkih kolega, kaže, nije mogao izdržati.

Nakon 29. siječnja s premijerom više nije komunicirao, dok je na dan kad je predložio smjenu Šegona, dao svoj mandat na raspolaganje. Jedina komunikacija bila je na sjednicama Vlade, no sve to vrijeme, tvrdi, odgovorno je nastavio raditi svoj posao.

"Naša nekomunikacija nije imala negativnih utjecaja na moj rad. No u isto vrijeme, premijer zlouporabama svog položaja, koristi određene službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac. Posebno se okomio na predstečajne nagodbe, zaboravljajući da je to Vladin zakon, usvojen jednoglasno u Saboru", navodi Linić, prolazeći potom kroz kronologiju slučaja Spačva.

Predmet predstečajne nagodbe završen je u svibnju 2013. Razlog visokih potraživanja bila je, tvrdi, nedovoljno sposobna vukovarska Porezna uprava, ali i HPB te Hrvatske šume. Nekoliko subjekata države nije naplatilo svoja potraživanja, u ukupnoj visini od 560 milijuna kuna.

Slučaj Spačva
"Vukovarska porezna uprava koja nije bila efikasna u naplati, ona je izradila procjenu vrijednosti zemljišta u Spačvi na 33 milijuna kuna. Ta procjena je bila osnova za odlučivanje u nadležni službama ministarstva. Sve je to potpisala Nada Čavlović Smiljanec", rekao je i napomenuo da je 660 radnika bilo glavni razlog žilave borbe za Spačvu, koja danas radi normalno, uz redovitu isplatu plaća i vjerovnika, te naplatu poreza.

"Deset mjeseci nakon završene predstečajne nagodbe, premijer najednom s Nadom Čavlović izbacuje novu procjenu na 6 milijuna. Nakon deset mjeseci se po prvi put pojavljuje nova procjena, za koju ja ne znam. Ali znaju premijer i Nada Čavlović. Ja sam svaki dan imao sastanke kolegija u 8 sati, na kojima je sjedila i ona, no do prvog tjedna travnja nikad nije govorila o novoj procjeni. Tražio sam od gospođe Čavović Smiljanec novu procjenu. Ova od 6 milijuna je bila van propisa Porezne uprave, samo osobna procjena jednog čovjeka iz Vukovarske Porezne uprave. Ona je našla novog procjenitelja i nakon dva tjedna, stigla je nova procjena na 27 milijuna kuna. Vrlo blizu onoj procjeni iz 2011. godine", zaključio je i naglasio kako se Zoran Milanović zajedno s Nadom Čavlović Smiljanac bavio podmetanjem godinu dana nakon završetka predstečajne nagodbe. Time je destabilizirao rad državne uprave.

"Sve dokumente smo dostavili DORH-u i strpljivo i mirno čekam odluku o predstečajnim nagodbama", kaže Linić.

Milanovićevo nazivanje zviždačicom Nade Čavlović Smiljanec, koja je potpisala predstečajnu nagodbu i koja je kriva što porezna uprava nije bila efikasna u naplati, označio je vrhuncem cinizma.

Milanovićev brat Krešimir
"Zašto bi je Milanović štitio? Pa očito zbog sprege s njegovim bratom Krešimirom Milanovićem. Brat Zorana Milanovića je pokušao koristiti svoje poznanstvo s Nadom Čavlović Smiljanec za posredovanje u nekim predmetima rješavanim u Poreznoj upravi", započeo je novu temu Linić.

Riječ je o tvrtki Koned, gdje je odgovorna osoba Antun Kralj, osoba poznata po aferi Pet zvjezdica. Tvrtka je otišla u stečaj, ali je država upisala hipoteku na njeno zemljište. Kralj je to vrijedno zemljište u Dubrovniku prije stečaja pokušao prodati sam sebi i članu svoje obitelji. Pokušala se provesti i zamjena zemljišta s državom, istaknuo je. Za to je zemljište, tvrdi, intezivno lobirao Krešo Milanović s Nadom Čavlović Smiljanec, ali nadležne službe to nisu dopustile.

Isto je, kaže bilo i s tvrtkom Mostarkić, koja je Poreznoj upravi u Slavonskom Brodu iznajmila dio prostora, ali nije plaćala porezne obveze. Tvrtka dužnik je porezni dug potom htjela platiti prostorom, koji je veći od potreba Porezne uprave i, po Liniću, preskup. Za to je opet lobirao Milanovićev brat, ali su službe odbile.

Do novog sukoba kojeg Linić vidi jednim od glavnih razloga za svoju smjenu došlo je oko Ine i njegovog nezadovoljstva radom predsjednika NO Siniše Petrovića, inače prijatelja Zorana Milanovića.

"Petrović tamo smjenjuje jednog člana NO-a, prestaje komunicirati s članovima uprave koje je postavila Vlada i prestaje provoditi politiku Vlade. Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram o Ini rekavši da je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Sukobi počinju početkom ove godine, kad je porezni nadzor pokazao je da je Ina prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza. Isto tako, ni ugovor o koncesiji nije bio potpisan. Napokon naplaćujemo od Ine tih 230 milijuna kuna što izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji optužuje mene da štetim Ini. Premijer Milanović ne poduzima ništa iako imamo 44 posto vlasništva. Ubrzavam nadzor za sljedeće tri godine", rekao je Slavko Linić, navodeći da Petrović tada kod premijera diže pritisak da ga se smijeni.

"To je glavni razlog zašto premijer poduzima da me se smijeni od veljače. Zaboravlja državne interese zbog privatnih i opstruira Ministarstvo financija u naplati poreza"

Mali biskviti
HBOR u svibnju 2013., kako je dalje ispričao Linić, zaprima zahtjev za odobrenje 20 milijuna kuna kredita tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić sa 20 tisuća kuna. Iako je Uprava pod pritiscima odobrila kredit, on je inzistirao da ga riješi NO. To nije učinjeno do danas.

Rekao je da je tvrtka planirala povećati temeljni kapital uz pomoć Qaestus fonda za dodatna tri milijuna kuna, samo ako se odobri kredit. No Linić kaže kako je kredit bio rizičan, jer je od ukupno 40 milijuna kuna ulaganja, kreditom trebalo biti pokriveno 38 milijuna, pri čemu je Fond još tražio da se njegova ulaganja vrate već u roku četiri godine s kamatom od 12 posto.

"Novac HBOR-a bi bio ugrožen, a uz to je tvornica trebala proizvoditi biskvite u iznajmljenom prostoru i uvoziti čokoladu iz Poljske, te direktno uništiti Kraš. Smijenjen sam, dakle, jer nisu mogli prolaziti interesi nekih grupacija oko Milanovića", zaključio je Linić

Isključenje iz stranke
Linić je potvrdio da je moguće da će nakon današnjeg istupa biti isključen iz stranke.

"Svjestan sam toga. 25 godina radim u stranci, borio sam se za njeno ime i uspjehe i na članovima stranke i tijelima će biti da odluče čije su činjenice točne i kome će dati potporu. Smatrao da mi je dužnost da s obzirom na spletke obavijestim javnost", kazao je Linić, ponavljajući još jednom da je bio prijetnja Milanovićevim pokušajima da prođu stvari štetne za državne interese.

Sukob prije pressice
Kako doznajemo, prije same konferencije došlo je do žestokog sukoba među članovima riječkog SDP-a.

Naime, na ad hoc sjednici vodećih ljudi gradskog SDP-a, na kojoj nije bilo Vojka Obersnela ni Zlatka Komadine (otišao posjetiti poplavljena područja u Gunji), sijevnule su teške riječi među okupljenim članovima stranke.

Na Korzu su se okupili i članovi Riječkog pokreta otpora predvođeni Slavicom Šotom koji su vikali "Liniću srami se".

Slavko Linić na pressicu je došao s Lukom Denonom i Vladimirom Šepčićem. Njegovo obraćanje javnosti izazvalo je veliko zanimanje novinara, pa je u Rijeku "potegao" i Mislav Bago.

Petrović: Linićev istup najviše govori o njemu samom
Predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović izjavio je za Hinu, u povodu današnjeg istupa Slavka Linića, kako ono što netko kaže, ponajviše govori o njemu samome.

"Ono što netko kaže, ponajviše govori o njemu samome", tek je kratki komentar Petrovića, koji nije želio detaljnije govoriti o dijelu Linićeve konferencije za novinare tijekom kojeg je ustvrdio da je premijer Zoran Milanović podlegao Petrovićevim pritiscima da ga smijeni.

Linić je uz ostalo rekao kako je Ina jedan od razloga njegove smjene i kako je vrlo brzo došao u sukob s premijerom zbog nezadovoljstva radom predsjednika Nadzornog odbora Ine Siniše Petrovića, kako je rekao, inače velikog prijatelja premijera Milanovića.

Petroviću je Linić zamjerio smjenu članice Nadzornog odbora iz redova radnika i prekid komunikacije s članovima Uprave Ine koji su predstavljali Vladu.

Također ga je optužio da nije provodio politiku Vlade u Ini, politiku ulaganja u bušotine, u obje rafinerije, politiku da Ina bude regionalno relevantna kompanija koja ulaže u istraživanje i rafinerije, a ne samo trgovac derivatima.

"Takvu politiku Siniša Petrović nije provodio", ustvrdio je Linić dodajući da mu je premijer zabranio da govori o Ini, jer će on (Milanović) odlučio preuzeti stvar u svoje ruke.

Ustvrdio je i da sukob počinje početkom ove godine, nakon što je utvrđeno da Ina za 2009. godinu nije platila 230 milijuna kuna poreza i kad su počeli napori za njegovu naplatu.

"To izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji optužuje ministra financija da šteti Ini", kazao je Linić dodajući i da je ubrzao porezni nadzor nad 2010., 2011. i 2012. godinom.

Petrović je pritiskao premijera da ga smjeni, ustvrdio je Linić, dodajući da premijer nije tražio odgovornost u Ini i odgovornost Petrovića za Inino neplaćanje poreza.

Reakcije na Linićev istup: Leko nije gledao, Baldasar uz Milanovića
Predsjednik Hrvatskog sabora i SDP-ova Glavnog odbora Josip Leko nije danas komentirao istup bivšeg ministra financija, sada saborskog zastupnika Slavka Linića (SDP), pravdajući se da nije gledao televizijski prijenos Linićeve konferencije.

"Nema smisla da govorim, nisam gledao konferenciju", rekao je Leko novinarima u Hrvatskom saboru. "Ima vremena, pogledat ćemo, sastati se, razgovarati", izjavio je Leko, odbivši komentirati Linićeve optužbe temeljem novinarskih interpretacija konferencije.

Leko nije izravno odgovorio ni na pitanje je li SDP u ozbiljnoj krizi. "Sjest ćemo, razgovarati o tome što to znači", poručio je.

Savjetnik predsjednika Sabora Ilija Jandrić novinarima je pak rekao da Leko nije gledao konferenciju, jer je imao goste.

Predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar izjavio je danas kako taj ogranak stranke podupire legalno izabranog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića dodavši da je takvu odluku donijelo predsjedništvo splitskog SDP-a.

"Stranka ima svoje legalno izabrane organe, dakle u ovom slučaju legalno izabranog predsjednika stranke Zorana Milanovića i mi podržavamo legalno izabranog predsjednika", rekao je Baldasar u vezi sa sukobom između Milanovića i smijenjenog ministra financija Slavka Linića.

Baldasar ističe kako mu nije drago ono što se događa u SDP-u, ali kako on smatra da se ne radi o raskolu unutar stranke, nego se radi o sukobu dvojice članova od kojih je jedan njezin predsjednik, a drugi istaknuti dugogodišnji ugledni član.

Na upit kako komentira izjavu člana splitskog SDP-a Josipa Milata koji je rekao kako "dosta uglednih" članova splitskog ogranka SDP-a podržava Linića, Baldasar je kazao kako Milat ima pravo na svoje mišljenje, ali da su "organi stranke jedini mjerodavni koji mogu dati mišljenje većine, a pojedinačne izjave mogu štetiti stranci".

Na pitanje kako će on osobno glasovati na sjednici Glavnog odbora SDP-a 7. lipnja bude li se na njoj odlučivalo o Linićevom isključenju iz stranke ili o prijevremenim izborima u SDP-u, Baldasar je rekao kako ne može prejudicirati.

"Ovisi o tome kako će biti formulirano pitanje, odnosno kako će biti formulirano glasanje....Znam, htjeli ste reći hoću li glasovati da se izbaci Slavko Linić ili da se smijeni Zorana Milanovića, ako takav bude prijedlog. Vidjet ćemo", dodao je Baldasar.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić poručio je danas kako ne želi javno sudjelovati u sukobu između bivšeg ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića te da svoje mišljenje i stavove uvijek iznosi na stranačkim tijelima.

"Svoje mišljenje i stavove uvijek iznosim i zastupam na tijelima stranke. Ova igra mi se ne sviđa. U javnom obračunu članova SDP-a neću sudjelovati", poručio je Bernardić reagirajući na Linićevu konferenciju za novinare.

Linić je na njoj premijera optužio da ga je smijenio kako bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese određenih krugova, a da bi zanemario državničke interese.

Također je posredno pozvao članove i ogranke stranke da se opredijele vjeruju li njemu ili premijeru Milanoviću.

SDP-ovci bez komentara, oporba za prijevremene izbore
Saborski zastupnici SDP-a, nakon današnje konferencije za novinare bivšeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, nisu bili raspoloženi za izjave, dok je HDZ-ovac Željko Reiner pozvao vladu i premijera na ostavku, a za prijevremene izbore založio se i HDSSB-ov Josip Salapić.

"Mislim da premijer Milanović i cijela Vlada, ako već zbog svega što su dosad učinili Hrvatskoj i hrvatskom narodu nisu dali ostavku, onda je sad krajnji čas da je daju ", kazao je Reiner (HDZ) nakon Linićeve konferencije za novinare, na kojoj je bivši ministar financija iznio teške optužbe na račun predsjednika vlade.

Zlouporaba položaja za koju je Linić optužio premijera Milanovića vrlo je ozbiljna optužba koja, kaže Reiner, sasvim sigurno ne može proći tek tako i mora biti detaljno ispitana.

"Ako se pokaže kao točna, onda podliježe svemu onome što treba. Ali čini mi se da je, bez obzira na sve to skupa, krajnji čas da i premijer i Vlada podnesu ostavku jer za neusporedivo manje stvari u drugim zemljama Vlade daju ostavku", poručuje taj HDZ-ovac.

HDSSB-ovac Josip Salapić mišljenja je da nakon današnjih teških optužbi na račun premijera Milanovića više ne može normalno funkcionirati te zaziva prijevremene izbore.

"Vlada sigurno ne može normalno funkcionirati, ne radi se o bilo kome, radi se o bivšem ministru financija, o trenutnom saborskom zastupniku, o osobi koja je obnašala vrlo važnu dužnost u vladi", kaže taj HDSSB-ovac.

Mislili smo da se radi o unutarstranačkom pitanju SDP-a, no ako je točno ono što je gospodin Linić izjavio onda to, kaže Salapić, prelazi interese SDP-a.

"Ako je netko koristio obavještajnu zajednicu i političku snagu za bilo čiji privatni interes, osobni, obiteljski i tako dalje, onda se ruši cijeli sustav SDP-ove vlade i vlade koalicije", poručuje HDSSB-ovac te poziva Državno odvjetništvo i USKOK da zaštiti nacionalne interese

Premijer Milanović, kaže Salapić, trebao bi se obratiti Hrvatskom saboru. "Ako je točno ono što tvrdi bivši miistar financija, Hrvatska je zrela za prijevremene izbore i za ostavku Milanovića", poručuje.

ORAH-ova Mirela Holy slaže se kako je Linić iznio teške optužbe na račun premijera Zorana Milanovića te traži njihovu provjeru.

"To jesu jako teške optužbe i naravno da bi sada trebalo doći do provjera tih svih činjenica", kaže Holy koja se nada da će se situacija u SDP-u stabilizirati te da će se vlada ozbiljno posvetiti svom poslu.

Predjednik SDP-ovog zastupničkog kluba Igor Dragovan nije htio komentirati Linićevu konferenciju za novinare poručivši kako bi bilo neodgovorno sada komentirati jer "juri na sjednicu Odbora za unutarnju politku", dok je SDP-ovac Šime Lučin rekao kako prijenos konferencije nije gledao.

Nezavisni saborski zastupnik s liste SDP-a Josip Kregar ističe kako bi trebalo pričekati potvrdu za Linićeve navode, a mišljenja je kako "teško da će itko izići neoštećen iz tog sukoba"

"Najšokantnija mi je zapravo činjenica kako su se u vladi odvijali odnosi u nekoliko mjeseci funkcioniranja, da ministar financija i premijer ne mogu razgovarati međusobno. To je za mene šokantno!", čudio se Kregar

Na pitanje hoće li Linić biti izbačen iz SDP-a Kregar dogovara kako misli da neće jer bi, tvrdi, to samo izazvalo daljnje polarizacije i sukobe.

Upitan je li je sazrela situacija za prijevremene izbore Kregar je odgovorio: Vjerojatno ne za prijevremene izbore, ali jest za to da se SDP unutar sebe rekonstruira i prilagodi novoj situaciji u kojoj se gubi imidž koji je SDP dugo godina karakterizirao - da je to poštena stranka u kojoj nema podmetanja".

HDZ traži žurno sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost
HDZ-ovi zastupnici zatražili su danas od predsjednika Republike Ive Josipovića da žurno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, zbog tvrdnji bivšeg ministra financija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović koristio obavještajni aparat i policiju za obračun s njim.

"To je kvalifikacija koju nismo čuli ne znam koliko godina. Radi se o najtežim mogućim optužbama, prema kojima se obavještajno-sigurnosni aparat koristi u osobne i stranačke svrhe. To je kraj demokracije i teška ugroza vladavine prava, te temeljnih sloboda i prava", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra da je situacija zabrinjavajuća jer se, kaže, ne radi samo o sukobu između Milanovića i Linića.

"Ovo je poruka, ako se to može raditi jednom unutarstranačkom kolegi, što onda mislite kako se tek SDP odnosi prema političkim suparnicima i predstavnicima drugih političkih stranaka, kako se u konačnici može odnositi prema svakom od građana i građanki Hrvatske. Ako se pokaže da su Linićeve optužbe točne, došli smo do točke u kojoj više nema povratka", kazao je Jandroković.

Ponovio je da je "ova Vlada apsolutno zrela za odlazak".

"Više nego ikada prije trebaju nam prijevremeni izbori, jer oni dokazano nisu sposobni rješavati probleme hrvatskog gospodarstva, europska pitanja, sve ono što se tiče životnog standarda. Ovdje su sad zadrli još u jednu sferu, koja ozbiljno ugrožava sve hrvatske građane i iz tog razloga smatram da više nema nikakvih pregovora da ova Vlada mora otići", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li HDZ pokrenuti interpelaciju u Saboru, Jandroković je odgovorio da će idućih dana razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, a prvi im je korak bio pozvati članove Odbora za nacionalnu sigurnost da od Josipovića zatraže sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Većina u odboru je, međutim, odbila taj HDZ-ov zahtjev.

"Tražili smo i da Odbor osnuje radnu skupinu za nadzor nad svim sastavnicama obavještajno-sigurnosnog sustava – USKOK, SOA, V-SOA, OTC, no većina u Odboru, koju su činili članovi SDP-a, odbila je takve prijedloge. Dakle, nije ih briga što se u tim sustavima događa. Time pokazuju svoj odnos prema demokraciji i vladavini prava", kaže Jandroković.

Njegov stranački kolega Tomislav Čuljak dodao je kako je sama Linićeva izjava dovoljna da DORH i sva ostala nadležna tijela pokrenu istragu. (T. Tomičić/Novi list; Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter