Linić: Sastavljanje proračuna je ozbiljan posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sastavljanje proračuna je ozbiljan posao i nitko od nas nema pravo biti ljut ni radostan na nikoga, rekao je ministar financija Slavko Linić novinarima nakon sjednice Vlade upitan kako idu dogovori oko rebalansa s ministrima i ljuti li se na ministra zdravlja Rajka Ostojića s obzirom na preveliko trošenje novca u njegovom resoru.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naveo je da su konzultacije u tijeku, a da su, što se njega tiče, subvencije "zadnja crta".

Ministri su redom zaobilazili novinare ne želeći komentirati najavljeni rebalans pravdajući se da još uvijek traju dogovori oko rebalansa.

Ministri brane kolegu ministra Rajka Ostojića

Ministri u Vladi branili su danas ministra zdravlja Rajka Ostojića od ocjena u javnosti da će sva druga ministarstva rebalansom proračuna morati štedjeti i to zbog duga u zdravstvu.

Novinari su uoči današnje sjednice Vlade ministre pitali kako gledaju na rebalans proračuna koji se priprema, a u kojem će najvjerojatnije većina ministarstava morati štedjeti te jesu li ljuti na ministra Ostojića jer će uštede u njihovim resorima biti zbog duga od 3,2 milijarde kuna u zdravstvu.

Upitan jesu li ministri ljuti na njega, ministar zdravlja Ostojić odgovara da svi u Vladi rade timski.

Dodaje da se svi "moramo strpjeti dok se gospodarstvo ne pokrene" ističući da rast BDP-a od jedan posto iznosi 2,5 milijardi kuna.

Vezano uz novostvorene troškove u sustavu zdravstva od 3,2 milijarde kuna, Ostojić naglašava da se dvije milijarde kuna odnosi na nepodmirene dugove iz prethodnih godina.

Vlada je, naime, u lipnju prošle godine donijela odluku o sanaciji županijskih i kliničkih bolnica i HZZO-a temeljem dugova iz prethodnih godina, no županijske bolnice nisu sanirane i na njih se odnose te dvije milijarde kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić kaže da je činjenica da reforme u sustavu zdravstva idu nešto sporije no što je to Vlada htjela, ali također naglašava i činjenicu da je zdravstvo dobilo 2,5 milijardi kuna manje s obzirom na to da je za dva postotna poena smanjen doprinos za zdravstvo.

Upitan hoće li zbog rebalansa proračuna doći do zaustavljanja nekih reformi, Grčić odgovara da je u ovom trenutku sklapanje proračuna u skladu sa zadanim parametrima procedure prekomjernog deficita "umijeće mogućeg".

Ni ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ne slaže se da svi ministri moraju štedjeti, dok samo ministar zdravlja troši.

- To nije istina. Ova Vlada ponaša se u cijelosti racionalno, naglašava Maras te također podsjeća da je Ostojić naslijedio određene stvari u zdravstvu.

- Nije Ostojićeva pogreška što se zdravstvo mora krpati iz godine u godinu, kaže Maras. "To su kosturi iz ormara koji su stari i 5, 6, 7, 8 godina", rekao je i dodao: "Niti su svi ministri ljuti na ministra Ostojića, niti svi štede, a on jedini troši".

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić također ističe da se svi ministri ponašaju racionalno i pokušavaju smanjiti nepotrebne troškove.

- Ja se u svom resoru trudim uvesti pravedniji sustav - uzeti onima koji to nisu zaslužili i dati onima koji doista trebaju socijalnu pomoć, kazala je.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da zbog rebalansa proračuna projekti vezani uz njegov resor ne mogu biti dovedeni u pitanje.

- Nijedan projekt neće biti doveden u pitanje jer ih pretežno rade trgovačka društva, rekao je Hajdaš Dončić.

Upitan pak hoće li biti ušteda u njegovom ministarstvu, odgovara: "Gledajte, znate jednu lijepu englesku riječ - proračun je wobble (klimav, kolebajući, gegajući, nepostojan)". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter