Linić: Reforme u Hrvatskoj nisu dobrodošle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić rekao je večeras da nije iznenađen jučer iznesenim stavom HNS-a protiv zakona o porezu na nekretnine, a da će građani u četiri mjeseca javne rasprave moći saznati sve detalje tog zakona te da će se nakon što se argumenti "stave na stol", probati utvrditi zašto se netko ne slaže sa zakonom.

Kazavši da nije iznenađen stavom HNS-a, rekao je "vidimo i sami da su u šest mjeseci ozbiljnog rada Ministarstva financija mnogi zastrašeni sa zakonom, šire strahove i to je razlog da je premijer Zoran Milanović vrlo jasno rekao da nam treba oko četiri mjeseca javne rasprave.

Sasvim dovoljno vremena da svaki građanin sazna sve detalje tog zakona i da argumente stavimo na stol i probamo utvrditi zašto se netko ne slaže sa zakonom. Prema tome, to je pravo i HNS-a i vodit ćemo raspravu četiri mjeseca", kazao je ministar Linić u intervjuu za RTL.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je zakon prije četiri tjedna predstavljen užem kabinetu Vlade i da je bilo sugestija, među njima i tada prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

"Prvi potpredsjednik je sugerirao da osnovica ne bude 80 posto od ukupne vrijednosti nego 70 posto, što je uvaženo. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i premijer Zoran Milanović su neprekidno proglašavali: ne možete ići van ako u svakom dijelu Hrvatske komunalna naknada ne bude u visini poreza, ne smije biti veći porez i isto tako kad su vikendice u pitanju, komunalna naknada plus porezi ne smiju biti veći", kazao je Linić.

Dodao je da su sve to odradili i prihvatili sve sugestije te da je prijedlog, koji su predstavili prije dva dana, sadržavao sve sugestije užeg kabineta.Na upit kako komentira jučerašnju izjavu premijera da se slaže s većim dijelom priopćenja HNS-a, istaknuo je kako očito premijer, kao i svatko od nas, smatra da svi mogu imati prigovore i da se svi mogu ne slagati, a "u četiri mjeseca ćemo vidjeti koje su to razlike među nama", istaknuo je Linić.

Upitan hoće li zakon o porezu na nekretnine 1. travnja stupiti na snagu, ministar financija je odgovorio da će javna rasprava pokazati je li zaista toliko problema s tim zakonom te da će iz te rasprave premijer odlučiti hoće li zakonski prijedlog uputiti u proceduru Vlade, a nakon toga će Vlada odlučiti ide li u saborsku proceduru.

"Mi ćemo ga probati prezentirati, a Vlada je ta koja odlučuje", kazao je Linić.

Na pitanje hoće li, ako zakon ne bude usvojen, to doživjeti kao osobni poraz i je li jedan od mogućih scenarija njegov odlazak iz Vlade, Linić je poručio; "Ne vidim razloga, previše sam ozbiljna osoba i dobro znam da reforme u Hrvatskoj nisu dobrodošle, da svi volimo o tome pričati, ali ne volimo ništa mijenjati.

To je razlog da 22 godine dobar dio tranzicijskih procesa koje smo trebali obaviti nismo obavili. Ja sam opet osoba s puno energije i dosta, dosta znanja, jer imam i puno godina i smatram da trebamo pristupiti promjenama. Sve će ovisiti o tome koliko zaista budemo sposobni kao građani, javnost, zainteresirani, udruge voljni prihvatiti promjene. Ako ne, nastavit ćemo raditi. Ne pada život radi jednoga."

Upitan kada će biti ukinuti parafiskalni nameti, među njima i prirez, odgovorio je da je Vladina politika gospodarski rast koji je bez privrede nemoguć.

"Poruka Vlade je da će se boriti za konkurentnost privrede i smanjivati namete na privredi, a pokušati uzeti onima koji su bogatiji i imaju daleko više nekretnina pa čak ih i ne koriste", naglasio je, uz ostalo, ministar financija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter