Linić: Problem je Milanović, a ne Vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem je Zoran Milanović, a ne Vlada i koalicija, kazao je bivši ministar financija Slavko Linić u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna", u kojoj se još jednom osvrnuo na stanje u SDP-u i, prije svega, na ulogu predsjednika stranke i premijera kojega je još jednom optužio da se "bavi spletkama, a ne državnim poslovima" te da svoj apsolutizam gradi na eliminaciji svojih neistomišljenika i pritom se ne ustručava zloupotrijebiti druge ljude.

Bivši ministar kazao je da će se obratiti članovima Glavnog odbora na idućoj sjednici i izreći svoje mišljenje te time, rekao je, skinuti teret odgovornosti zbog toga što nije ranije progovorio o načinu na koji Zoran Milanović vodi SDP i Vladu.

- Sigurno ću postaviti pitanje može li predsjednik stanke biti osoba koja se bavi prljanjem članova stranke, koja svoj apsolutizam u upravljanju gradi na eliminaciji članstva, kazao je Linić koji i od članova Glavnog odbora očekuje da otvoreno kažu svoje mišljenje.

- Kako će se izjasniti pojedini članovi, to je uvijek upitno. Dobar dio njih neće prihvatiti moje argumente, a dio će pokušati ocijeniti koliko je štetna promjena Milanovića jer ona ugrožava i koalicijsku Vladu. Sve su to stvari koje jako dobro razumijem, ali ću skinuti teret odgovornosti jer nisam ranije pokušao reći da je ovakav način vođenja stranke nešto što nije SDP-ovski i demokratski. To je čista samovlada i totalitarizam, a ne demokracija i za to sebe smatram odgovornim, ustvrdio je bivši ministar financija. 

Ocijenio je da će taj teret odgovornosti i dalje nositi, ali i da ga imaju svi drugi u stranci koji će odlučivati na temelju onoga što je izrečeno.

Linić kaže da nikada nije bio izbor Zorana Milanovića za ministra financija, već ga je premijer pozvao u Vladu na zahtjev dijela starih članova, koji su ocijenili da je ugledan član stranke, puno zna o financijama, da može realizirati Program 21 i koji su znali da Linić kao SDP-ovac tu funkciju neće odbiti.

- Bio je to spoj neželjenog djeteta. Ja zaista nisam bio izbor Zorana Milanovića, ali sam dobio mandat zbog zahtjeva dijela članstva, a svoj sam posao obavljao neovisno o tome što nisam bio premijerov miljenik, veli Linić.

Na pitanje bi li šutke otišao da je Milanović, nakon slučaja Šegon, prihvatio mandat koji mu je stavio na raspolaganje Linić je odgovorio potvrdno.

- On je premijer, kakav god bio, i ima pravo dati ili uzeti mandat. No, on ga nije prihvatio jer me je prije odlaska želio oblatiti. Da je prihvatio, otišao bih šutke, no, ovo šutiranje nije primjereno i mislim da će mu Linić biti posljednji kojega je tako šutirao, kazao je te dodao da Milanović takvu odluku nije donio sam, nego je imao potporu svojih istomišljenika, prije svega ministara Marasa i Jovanovića. 

S druge strane, Linić kaže da si ne predbacuje što je podržao Milanovićev izbor za predsjednika stranke 2007. godine. Milanović je, kaže, bio mlad, ambiciozan, dobar govornik, novo lice u politici i zbog toga mu se priklonio u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a. Dodaje, međutim, da tek kad čovjek  dobije komadić vlasti, onda pokaže pravo lice, pa je danas razočaran jer je krivo procijenio Zorana Milanovića i dao mu svoju potporu.

Linić je rekao da bi najbolje rješenje za Vladu, koaliciju, ali i građane, bilo novi mandatar. Ali, budući da je stranka podijeljena, smatra da nije moguće ponuditi novog mandatara pa su onda rješenje prijevremeni izbori. 

- Za SDP i koalicijske partnere, ali i za građane, najbolje rješenje bila bi Vlada s novim mandatarom da ne gubimo vrijeme na izbore, ali procjenjujem da je nemoguće imati jedinstvenu stranku u rušenju predsjednika stranke, kazao je bivši ministar.

Ako pak dođe do njegovog izbacivanja iz SDP-a, Linić namjerava ostati nezavisni zastupnik, kaže da ga je "sam zaradio" i da mu SDP nije donio mandat, iako ga je omogućio mnogima. (Hina, Novi list)

Linić je pretjerao, ali ga neće izbaciti iz SDP-a

Premda Slavko Linić kao da bi želio da se na dnevnom redu Predsjedništva SDP-a nađe njegovo izbacivanje iz stranke, uvjeren, čini se, da bi se pokazalo da je većina protiv, ta se opcija u vodstvu SDP-a ni ne razmatra. Ono što je Linić govorio o premijeru Zoranu Milanoviću i bivšim kolegama ministrima daleko nadmašuje izjave Aleksandre Kolarić zbog kojih je isključena iz SDP-a. No, stranački vrh odlučio je s Linićem postupiti drukčije.

- Ne želimo od Linića stvarati žrtvu, kazalo nam je nekoliko SDP-ovih dužnosnika. U stranci nekako prevladava stav da Linić gotovo ničim nije potkrijepio svoje iznimno teške optužbe i vjeruju da će hrvatska javnost to tako shvatiti. Zato će SDP, odnosno oni koji se ne slažu s bivšim ministrom financija, izgleda uglavnom ignorirati Linića, čekajući da se on ispuše i da postane bjelodano da su njegovi navodi neutemeljeni. Milanović je dosad krajnje suzdržano i šturo komentirao Linićeve javne istupe, iako on nije birao riječi na premijerov račun.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina unaprijed je obavijestio novinare da neće glasovati za isključenje svojeg Riječanina Linića, ako se o tome bude odlučivalo.

Donedavna šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, koju je Linić optužio za spregu s Milanovićevim bratom Krešimirom, rekla je novinarima da će o svemu govoriti na sjednici Glavnog odbora SDP-a za tjedan dana. Prije toga će se u srijedu sastati stranačko predsjedništvo.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko uvjeren je da će se sve riješiti u skladu s demokratskom procedurom. (D. CIGLENEČKI/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter