Linić: Pred Ministarstvom financija veliko čišćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje", poručio je danas ministar financija Slavko Linić u Hrvatskom saboru, najavivši da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini.

Linić je, na pitanje SDP-ove zastupnice Vesne Fabijančić Križanić vjeruje li da će se tvrtke više odlučivati na predstečajnu nagodbu, istaknuo kako je nelikvidnost najveći problem hrvatskog gospodarstva koji je doveo do toga da su vlastiti kapitali u tvrtkama pali ispod 15 posto, a ostalo su dugovi ili redovna zaduženja kod banaka.

Istaknuo je da Vlada zadnjih godinu dana pokušava riješiti taj problem, da je u tom smislu i izradila Zakon o financijskom poslovanju u predstečajnoj nagodbi, koji, unatoč tomu što je do kraja 2012. zahtjev za tom nagodbom uputilo samo 1.400 tvrtki, ipak daje rezultate, pa je sada brojka nešto manja od 3.000.

Veseli, dodao je, što je u tih 3.000 tvrtki i preko 340 velikih sustava koji bilježe oko 27 milijardi kuna obveza prema državi i bankama, a gdje je zaposleno oko 23 tisuće ljudi.

Linić je istaknuo kako su u tijeku pregovori između tih velikih tvrtki i bankarskog sustava te da su negdje i pred završetkom, primjerice u slučaju Dalekovoda, Varteksa, Spačve, itd.

Očekivanu brojku od 20 tisuća tvrtki koje bi ušle u predstečajnu nagodbu srušio je, ocijenio je, strah pojedinaca koji su "uvjereni po starom običaju da vjerojatno nećemo inzistirati na plaćanju od 60 dana, ali je evidentno da ćemo i to inzistirati".

"Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio tih trgovačkih društava koja nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi", poručio je Linić.

Milanović: Vjerujem da je moguće ostvariti gospodarski rast od 1,8 posto

"Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće", izjavio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića.

Miloševića je zanimalo kako Vlada misli ostvariti planirani rast od 1,8 posto, s obzirom na to da je rast obećavala i prošle godine, a zabilježen je pad od gotovo 2 posto, kao i rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje, te standarda građana.

"Nedavno ste izjavili da nikada niste ništa obećali, je li za vas obećanje rast od 1,8 posto u 2013. godini, kako planirate ostvariti taj rast i smanjiti nezaposlenost", upitao je premijera Milanovića.

On mu je odgovorio kako nikada nije rekao da nije ništa obećao, već da ne želi davati velika obećanja, "ali vaša je uobičajena forma da vadite stvari iz konteksta i da na taj način pokušavate podvaliti".

Naglasio je kako je Kukuriku koalicija davala realna obećanja da će uvesti reda u državu i paralelno s tim ljudima pokušati zajamčiti rad i poštenu plaću za pošten rad.

Dodao je kako Vlada upravo na tome radi već godinu dana, da mjerama fiskalne konsolidacije pokušava smanjiti javnu potrošnju i deficit.

"Mi ćemo rast od 1,8 posto ostvariti teško, ali vjerujemo da je to moguće", poručio je, istaknuvši da time ne daje nerealna obećanja, već iznosi Vladine prognoze da će Hrvatska u ovoj godini ostvariti rast.

Nema odgode uvođenja službene uporabe ćirilice u Vukovaru

Milanović je odbacio mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Poručio je kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP AS-a i SDSS-a, da su ti propisi dobri te da je njihova primjena "pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države",

Pravo manjina na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je dobrim, ističući da je primjena tog prava "nije samo pitanje pravne države, nego ispravne i uspravne države, koja je ista prema svim svojim građanima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter