Linić poslodavcima: Stvorili ste armiju umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić jučer je oštro kritizirao poduzetnike koji se protive uvođenju fiskalnih blagajni te poslodavce koji tvrde da je država preskupa. Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Linić je naglasio da se porezi moraju plaćati kako bi se osigurala isplata 1,3 milijuna mirovina u Hrvatskoj te podmirili izdaci za javne troškove i plaće zaposlenih. Ministar je rekao da je fiskalizacija tek počela jer je fiskalne blagajne uvelo manje od deset tisuća poduzetnika, a obveznika ima oko 35 tisuća.

- Otkako smo počeli fiskalizaciju, otpor je bio stravičan, izjavio je Linić. Tragedija je ove zemlje, kaže, da Ministarstvo financija pokazuje kako postoje ljudi koji smatraju da mogu poslovati ako ne plaćaju poreze, ako ne daju za mirovine građanima, za plaće državnim službenicima, za zdravstveni sustav.

U Hrvatskoj je to, kaže, postalo normalno i to zabrinjava. "Svi oni koji pružaju otpor, polako će shvatiti da moraju plaćati svoje obveze. Oni se ne srame priznati da varaju i kradu svoje građane, da urušavaju ovu državu. To je ono što mene sekira", ljutio se Linić, odgovarajući i na kritike iz krugova poslodavaca.

- Poslodavci tvrde da je država preskupa. Ma, nemojte. A gdje smo bili u protekle 22 godine? Tko je stvorio 1,3 milijuna umirovljenika? Najvećim dijelom poslovni sektor koji je neuspješno privatizirao i zatvarao. Bitno im je bilo preuzeti imovinu i otpustiti radnike. Jesu li oni sudjelovali u ovako skupoj državi? Jesu. Koga sada to kritiziraju? Sami sebe? - pitao je Linić, upozoravajući da je "skupa država" zapravo "cijena naših promjena".

Ministar financija je iznio informaciju da se državni proračun u prva tri mjeseca punio 3 do 4 posto ispod plana. No, o drugom rebalansu proračuna - dodao je - još je prerano govoriti. (Branko PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter