Linić popustio: PDV na ulaznice za koncerte 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. srpnja, odnosno od dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na ulaznice za koncerte u Hrvatskoj plaćate će se snižena stopa PDV-a od deset posto, umjesto sadašnjih 25 posto.

Predlaže se to Zakonom o PDV-u, odnosno njegovom konačnom verzijom što ju je nakon rasprave u javnosti i Saboru predložilo Ministarstvo financija, a o kojoj bi Vlada trebala raspravljati na sjednici u četvrtak.

Tako je Ministarstvo financija dijelom udovoljilo zahtjevima glazbenika i onih koji se bave organizacijom koncerata, ali i svojih kolega iz Ministarstva kulture. No, potonje je ministarstvo tražilo, kao i glazbenici, da stopa PDV-a na ulaznice bude najniža moguća, odnosno pet posto, ne bi li organiziranje koncerata u Hrvatskoj bilo konkurentno onim u zemljama EU-a, gdje se na ulaznice naplaćuju snižene stope.

Ministarstvo financija to je odbilo uz objašnjenje da u zemljama EU-a koje imaju snižene stope PDV-a na ulaznice za koncerte ta stopa nije najnižih pet posto. Uz to, nije prihvaćen prijedlog da se snižena stopa PDV-a naplaćuje na elektroničke medije i Hinu, uz objašnjenje da pravila EU-a taj sadržaj definiraju kao prodaju usluge, na što se naplaćuje opća stopa PDV-a.

Ministarstvo financija pristalo je i na prijedloge da se na deset posto snizi stopa PDV-a na smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma, ali ne i na prijedlog Ministarstva obrta i poduzetništva da se obrtnicima i malim poduzetnicima s prometom do tri milijuna kuna PDV naplaćuje tek nakon što oni naplate svoje račune. Ipak, popustili su u smislu da su dali još jednu godinu odgode obrtnicima, koji će do 1. siječnja plaćati PDV po naplaćenim fakturama. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter