Linic: Podravka je igra Polanceca i Hanfe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hanfa je znala za netransparentne transakcije u Podravki, a potpredsjednik Vlade Polancec izravno je utjecao na Hanfu. To je bila zajednicka igra, izjavio je danas u Rijeci zastupnik SDP-a Slavko Linic. On tvrdi da je u toj tvrtki novac otuden voljom pojedinaca te spregom s vlašcu i uz suglasnost regulatornih tijela. «To je bio posao pojedinaca iz Vlade i Uprave Podravke, a uz suglasnost regulatorne agencije, da bi si pojedinci osigurali vlasništvo i dionice bez ijedne kune», rekao je Linic, podsjecajuci da je SDP i lani odbio dati potporu regulatornim tijelima, a tako ce biti i ove jeseni u Saboru. Za slucaj "Podravka" Linic je pozvao i premijerku Jadranku Kosor, ali i tajne službe.

- U ovoj se državi tajne službe bave nama i vama, a ne aferama. Ne štite nas od organiziranog kriminala, od stravicnog pljackaškog pohoda, a izgleda da ni ne daju informacije onima kojima bi trebali. Pa, premijerka Kosor valjda je od tajnih službi prije pet mjeseci trebala znati za sve ove afere, ako te službe rade svoj posao. Pitam se zato: je li premijerka znala pa je tajila ili nije ni znala pa znaci da one ne rade svoj posao. Cemu onda služe, zašto ih financiramo, pita se Linic, uvjeren da Kosor ima sve podatke o aferama, ali se pravi da nema pojma.

Upozorava i da SDP nije zadovoljan radom Državnog odvjetništva jer nema kvalitetnog obracuna s kriminalom pa zastupnici SDP-a ni ove godine nece podržati izvješce o radu DORH-a.

- U ovoj državi institucije ne funkcioniraju ili su potpuno neefikasne, iako ih gradani skupo placaju. Tako ce se SDP ove jeseni u Saboru, osim što ce se baviti predlaganjem svojih interpelacija i zakona, ocito morati baviti i traženjem krivaca za ove afere. Upirat cemo prstom, kad vec institucije sustava to ne cine, rekao je Linic.

Zastupnik dr. Željko Jovanovic kaže i da su neke od aktualnih afera stare i po šest godina, što govori da Državno odvjetništvo nije radilo svoj posao odnosno da se radilo s ciljem održanja bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovog kruga poslušnika na vlasti.

- Nakon Sanaderovog odlaska otvorena je Pandorina kutija, pocela je borba razlicitih struja unutar HDZ-a za prevlast, od Polancecove i Šeksove do Šukerove struje. Nažalost, umjesto da DORH radi svoj posao, to odraduju mediji svojim naslovnicama, rekao je Jovanovic. On je, kao i Luka Denona i dr. Romana Jerkovic, pozvao premijerku Kosor da odstupi s vlasti jer HDZ ne zna i ne želi riješiti probleme današnje Hrvatske.

SDP-ovci najavljuju da ce svoje interpelacije i zakonske prijedloge ubuduce uskladivati s gospodarstvenicima i njihovim udrugama, buduci da oni idu u smjeru rasterecenja privrede, a najavili su i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ne bi li se omogucila decentralizacija županijskog Doma zdravlja i osnivanje rijeckog Doma zdravlja.


Podijeli: Facebook Twiter