Linić ovrhama i po dužnicima odbjeglim u nove tvrtke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer da će Porezna uprava poduzetnicima naknadno naplaćivati porezne dugove koje su oni godinama izbjegavali podmiriti tako što su osnivali nove tvrtke, u njih selili imovinu i radnike, a neplaćene obveze ostavljali na računu stare.

- Krenut ćemo u naplatu dugova i u ovrhe kroz te novootvorene tvrtke, najavio je ministar na sjednici Vlade, koja je jučer uredbom regulirala što će činiti s poreznim dugom u postupku predstečajne nagodbe.

Linić je uočio da je takva praksa nepodmirivanja računa, putem "probijanja pravne osobnosti", proteklih godina bila jako raširena. Dokaz za to jest i činjenica da se za postupak predstečajne nagodbe do početka ove godine nije javio velik broj tvrtki.

Zahtjevi za predstečajnu nagodbu došli su iz 1.472 tvrtke koje duguju oko 20 milijardi kuna. Među njima je oko 200 velikih tvrtki s 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima, a imaju 11.600 zaposlenih. Ostatak su manje tvrtke s oko 4.300 zaposlenih, kazao je ministar.

- Drugim riječima, opseg posla s predstečajnim nagodbama bit će manji od naših očekivanja, jer smo procjenjivali da će zahtjeva biti više od 20 tisuća. No, to potvrđuje da je veliki dio insolventnih poduzeća zapravo povezan s probijanjem pravne osobnosti, upozorio je Linić.

Vlada je u listopadu krenula u predstečajne nagodbe ne bi li riješila problem nelikvidnosti i neplaćenih računa koji su porasli na oko 44 milijarde kuna. Sudeći po prijavama za predstečajne nagodbe, hrvatska poduzeća su tijekom prva tri mjeseca borbe protiv nelikvidnosti pokazala spremnost da na različite načine riješe nešto više od 40 posto neplaćenih računa.

- Pred Vladom i Ministarstvom financija je golem posao da počiste te neplaćene račune i pritom pokušaju zaštititi vjerovnike i državu, naglasio je Linić. "Nastojat ćemo", kazao je, "brisati i čistiti te obveze kroz postupke stečaja i kroz njihovu naplatu putem novootvorenih tvrtki". Putem predstečajnih nagodbi Vlada će istodobno nastojati sačuvati te tvrtke, u suradnji s bankama i poslodavcima.

Predstečajne nagodbe bit će podijeljene u dvije skupine, najavio je Linić. Za postupke čija vrijednost dugova ne prelazi deset milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava. Njezino savjetodavno vijeće predlagat će ostalim vjerovnicima nagodbu te odlučivati o prijedlogu dužnika. Postupke čija je vrijednost veća od deset milijuna kuna vodit će Ministarstvo financija, odnosno njegovo savjetodavno vijeće u kojem će sjediti i predstavnici ostalih ministarstava te odlučivati što će napraviti s vlastitim potraživanjima.

Uoči sjednice Vlade Linić je novinarima potvrdio neslužbene informacije po kojima Vlada do proljeća ove godine namjerava kod stranih banaka uzeti kredit od milijardu eura. Ministar je potvrdio da Vlada ove godine nema namjeru zaduživati se izdavanjem obveznica u inozemstvu i njihovom ponudom na vanjskom tržištu, nego osigurati kredit u stranoj valuti kroz izravne pregovore s inozemnim bankama. (B. PODGORNIK)


Podijeli: Facebook Twiter