Linić oštro kritizirao proizvođače cigareta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, kojima želi spriječiti proizvođače u stvaranju špekulativnih zaliha te povećati proračunske prihode od trošarina kroz strožu kontrolu trošarinskih markica. Osnovna ideja je, kaže ministar financija Slavko Linić, onemogućavanje proizvođača u stvaranju špekulativnih zaliha i izbjegavanju plaćanja trošarina.

Ministar financija Slavko Linić  optužio je na današnjoj sjednici Vlade proizvođače cigareta da su potkradali državni proračun zato što su i nakon povećanja cigareta prodavali po starim cijenama i tako izbjegavali plaćanje punog iznosa poreza.

Takve Linićeve izravne optužbe nisu se svidjele njegovom šefu Zoranu Milanoviću  pa je ministru poručio da bira primjerenije riječi ako se nije radilo o krađi nego samo o lukavstvu. 

Linić je danas Vladi predložio izmjene zakona o trošarinama po kojem bi duhanski proizvođači ubuduće trebali odmah primjenjivati nove trošarine, pa će ubuduće Ministratvo financija imati markice na kojima neće biti istaknuta maloprodajna cijena. 

- Posljednji put kad smo mijenjali cijenu cigareta proizvođači su prije toga  zatražili sve markice i prodavali su cigarete po starim cijenama. Oni su tako povećavali svoj profit i potkradali državni proračun. Zato sam prije dva tjedna zabranio izdavanje markica jer se cijene ponovno mijenjaju od 1. srpnja. Oni su se preko medija žalili da će na tržištu nestati cigareta ali nisu nas pokrali kao posljednji put, pojasnio je Linić. 

Na to ga je premijer pitao je li to "potkradanje" bilo kazneno djelo ili su naprosto proizvođači bili lukavi.

- Bili su lukavi, odgovorio je Linić.

- Birajmo riječi. Bili su lukavi. bili su brži, sad ćemo mi biti brži. Ljudi su se naučili tako raditi. Sad ćemo mi biti brži, pokušao je malo spustiti loptu Milanović. 

Proizvođače cigareta Vlada će sada pokušati  nadmudriti markicama bez cijene i obvezom da na dan promjena visine trošarina popišu svoje zalihe u pogonu, na skladištima i prodajnim mjestima i na te će količine bez obzira kad su na njih preuzeli markice plaćati novu trošarinu istog dana kad se ona počne primjenjivati.

U Ministarstvu tvrde da promjena sustava koja bi trebala nastupiti 1. srpnja ove godine ne bi trebala utjecati na maloprodajne cijene cigareta. 

Ministarstvo će, kako se doznaje, pojačati inspekcijske nadzore zaliha cigareta pri čemu će angažirati stotine carinika. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter