Linić optužuje Smiljanec za neutemeljenu procjenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić u danas objavljenom očitovanju premijeru Zoranu Milanoviću o "predmetu Spačva", optužuje bivšu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta u Vinkovcima, koje je država preuzela od Spačve na ime poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe.

U očitovanju objavljenom na web stranicama Ministarstva financija, Linić tvrdi da procjena koja je načinjena na temelju naloga Nade Čavlović Smiljanec u ožujku ove godine, nije provedena na temelju zakonskih propisa koji Poreznu upravu ovlašćuju za provođenje procjene tržišne vrijednosti nekretnina, te da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju Područnom uredu Porezne uprave Vukovar. Pored toga, drži kako nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci.

Zaključuje da je procjena Porezne uprave iz ožujka 2014. napravljena mimo pravila struke, jer se Područni ured Porezne uprave Vukovar nije držao usporednih cijena i tabličnih pokazatelja.

U svom očitovanju premijeru Milanoviću, Linić kaže kako je nepoznato zašto je Nada Čavlović Smiljanec s tolikim vremenskim odmakom od sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar procjenu vrijednosti zemljišta te ocjenjuje procjenu neutemeljenom.

Linić navodi da ga je Čavlović-Smiljanec u travnju izvijestila da je zemljište u predstečajnom postupku Spačve precijenjeno te upozorila na velike razlike u procjenama.

"Kako me je ravnateljica o tome osobno obavijestila tijekom travnja 2014., a sudska odluka je donesena u svibnju 2013. zaključio sam da je ulaskom novog vlasnika i potpisanim Sporazumom s ostalim vjerovnicima predmet predstečajne nagodbe zaključen", piše Linić.

Dodaje kako je uputio ravnateljicu (Porezne uprave), s obzirom da procjena Područnog ureda Vukovar odstupa od procjene vještaka, da učini novu procjenu jer je ocijenio da mogu zbog eventualnih kriminalnih radnji pokrenuti postupak naknade štete od sudskog vještaka i Spačvina revizora.

Na kraju, Linić kaže kako smatra da je neodgovorno prozivanje svojih suradnika od strane Čavlović-Smiljanec za novi izbor sudskog vještaka jer je za dodatnu procjenu bila osobno zadužena.

"Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete", kaže Linić.

Pitanje zemljišta u Vinkovcima koje je poslužilo za zatvaranje poreznog duga Spačve unutar predstečajne nagodbe, otvorio je današnju Jutarnji list koji se pita jer li Linić time oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je prema procjeni koju je naložila Čavlović-Smiljanec to zemljište vrijedno 6 milijuna kuna, a ne 33 milijuna koliko je plaćeno.

Cijeli slučaj mediji dovode u vezu i s navodnim političkih sukobima unutar Vlade odnosno SDP-a, u kojem se s jedne strane Slavko Linić, njegov smijenjeni pomoćnik Branko Šegon i drugi čovjek Porezne uprave Tihomir Kralj, a s druge bivše šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i premijer Zoran Milanović.

U popratnoj promemoriji koju je Ministarstvo financija objavilo uz Linićevo očitovanje, navodi se kako je u postupku predstečajne nagodbe za Spačvu, utvrđen dug te tvrtke prema Ministarstvu financija od 28,7 milijuna kuna te je odlučeno da se taj dug podmiri preuzimanjem nekretnine to jest oranice u Vinkovcima, površine 52,9 tisuća četvornih metara čija je vrijednost prilikom izlaganja predstečajnog plana iskazana u visini 33,6 milijuna kuna.

Procjenu zemljišta koju je Ministarstvo financija preuzelo u postupku predstečajne nagodbe obavio je stalni sudski vještak Vladimir Štekl iz Županje, a potvrdilo revizorsko društvo KM Revizija. Prema toj procjeni, vrijednost zemljišta procijenjena je na 33,7 milijuna kuna. Potom su Spačva i Ministarstvo financija potpisali kupoprodajni ugovor 25. studenoga 2013. godine, kao rezultat sklopljene predstečajne nagodbe od 15. svibnja te godine, a kao kupoprodajna cijena navodi se 33,6 milijuna kuna.

U promemoriji se nadalje tvrdi da je zemljište i ranije bilo procjenjivano, primjerice 2010. godine na 35,5 milijuna kuna, a 2011. na 33,6 milijuna kuna.

Suprotno svim tim procjenama ovlaštenih sudskih procjenitelja, kaže se u promemoriji, te suprotno zakonom propisanom postupku izvršena je još jedna procjena vrijednosti zemljišta napravljena temeljem usmenog zahtjeva ravnateljice Porezne uprave od 3. ožujka ove godine, kada je zemljište procijenjeno na 15 eura po četvornom metru. Napominje se da je u prethodne četiri procjene zemljište po kvadratu vrijedilo 671,60, 636,99, 636,93 i 518,43 kune.

USKOK od Ministarstva financija traži da mu hitno dostavi dokumentaciju

USKOK je od Ministarstva financija zatražio da mu žurno dostavi cjelokupnu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu zemljišta tvrtke Spačva kako bi odlučio o daljnjem postupanju.

Podatke od Ministarstva financija USKOK je zatražio nakon što je Jutarnji list objavio članak pod naslovom "Za oranicu vrijednu 6 milijuna kuna Linić dao 33, nije htio slušati Poreznu".

Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama objavilo je priopćenje povodom brojnih upita novinara vezanih uz novinski članak o ministru financija Slavku Liniću.

Linić se, po pisanju Jutarnjeg, osobno potpisao na odluku da se porezni dug firme Spačva iz Slavonije prebije zemljištem u iznosu od 33 milijuna kuna. Četiri dokumenta, koja posjeduje taj list, navodno potvrđuju da je Linić osobno donio i potpisao odluku na temelju koje je Ministarstvo financija izgubilo najmanje šest milijuna kuna, a ukupna šteta mogla bi se popeti čak i do 27 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter