Linić: Opoziciji se uvijek žuri da preuzme vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opoziciji se uvijek žuri da što prije preuzme vlast, rekao je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući istup predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji traži istovremene predsjedničke i prijevremene parlamentarne izbore. Međutim, očito je da Vladi treba cijeli mandat jer su problemi u gospodarstvu ogromni, rekao je Linić u izjavi nakon potpisivanja ugovora HBOR-a i Europske investicijske banke o dva nova zajma.

Smatra da je osiguravanje novca za investicije samo dio gospodarskih problema koje treba riješiti, jer je očito kako se prezaduženo i slabo kapitalizirano gospodarstvo vrlo teško može nositi sa zahtjevima komercijalnih banaka i njihovim kamatama. Sve to se, prema Linićevim riječima, ne da razriješiti preko noći i traži vremena.

"Imat ćemo uvijek različite interese, ali mislim da je (vladajuća) koalicija u Saboru dovoljno snažna i u dovoljnoj većini da ovakvi zahtjevi neće biti uvaženi", kaže Linić. Potvrdu stabilnosti saborske većine Linić vidi u donošenju rebalansa proračuna što, prema njegovoj ocjeni, nije bilo lako jer je osim prihodovne smanjena i rashodna strana, ali većina je bila ipak dovoljna da se rebalans prihvati.

Novinare je zanimalo hoće li i kada Vlada regulirati plaće u državnim ustanovama i agencijama, koje su ponegdje više i od plaće predsjednika države. Linić je odgovorio da Vladin tim za strukturne reforme svakoga tjedna radi na mnogim pitanjima, pa će analizirati i takve plaće. "To je predmet razgovora i onog trenutka kad Vladin tim nađe rješenje i predloži ga, o tome će raspravljati Vlada", kaže Linić.

Upitan znači li to da je ograničavanje plaća moguće i u Hrvatskoj narodnoj banci, rekao je da ostavlja to pitanje timu koji o tome raspravlja i koji će dati prijedlog Vladi. "To nije stvar Ministarstva financija. Mi eventualno dajemo podatke", poručio je Linić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter