Linić objavio crnu listu dužnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radiotelevizija sljedeći će tjedan, kad Ministarstvo financija objavi listu poreznih dužnika, sasvim sigurno zauzeti jedno od prva tri mjesta među poduzećima koja nisu ispunila svoje obveze kad su u pitanju porezi i doprinosi. Koliko će visoko biti HRT, ovisi o tome hoće li u međuvremenu platiti dio obveza. Najozbiljniji kandidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo, koja državi, kako doznajemo, duguje više od 292 milijuna kuna.

Na vrhu liste svakako će još biti i Pan - papirna industrija, čiji je dug veći od 142 milijuna kuna i male su šanse da bi ta tvrtka mogla podmiriti svoj dug jer je u stečaju. Uz to, na listi dužnika, ako u sljedećih nekoliko dana ne podmiri dug, naći će se i Pan - tvornica papira, s dugom većim od 32 milijuna kuna. HRT je to već učinio, počeo je plaćati svoj dug, pa je on od početaka travnja, kada je počela obrada podataka i priprema za objavu liste dužnika, smanjen s 289 milijuna kuna na 222 milijuna kuna. Dug veći od sto milijuna kuna ima i Industrogradnja, ali kako je država pokrenula nagodbe s tom tvrtkom i sprema se preuzeti dio nekretnina Industrogradnje, moguće je da se do objave liste nešto i promijeni.

Među onima koji državi duguju više od sto milijuna kuna je i Varteks, a tek nešto manje, oko 97 milijuna kuna, duguje Euro-Market, tvrtka za trgovinu na veliko i malo koja je također u stečaju, i to već devet godina, pa država ne treba imati prevelika očekivanja da će naplatiti taj dug. Samo u prvih stotinjak dužnika, a svi redom državi duguju najmanje dvadeset milijuna kuna, ima barem tridesetak tvrtki koje su već godinama u stečaju. Među njima je, s dugom od gotovo 97 milijuna kuna, Tvornica električnih žarulja, Poduzetništvo Langer, čiji je dug gotovo 52 milijuna kuna, ili slavonskobrodski Tim Petrol, s dugom od 50 milijuna kuna.

Na listi državnih dužnika koji su u stečaju je i riječki Croatia Line s dugom od 25 milijuna kuna. Ta je kompanija, barem kad su u pitanju pravne osobe, što isključuje obrtnike i građane, i najveći dužnik s riječkog područja koji bi se u utorak trebao naći na listi Ministarstva financija.

Osim tvrtki u stečaju državni su dužnici i ona poduzeća za koja je pokrenut postupak brisanja iz sudskog registra pa je tu teško očekivati naplatu i najmanjeg postotka duga. Tako MIG Trans državi duguje 51 milijun kuna, a provjera te tvrtke u sudskom registru kaže da je "subjekt brisan". Dakle, država u tom, ali i u još desetak dužnika koji joj duguju po između 20 i 50 milijuna kuna i koji su u postupku brisanja, nema šanse naplatiti ni lipu duga.

No, veliki dužnici su i još aktivne tvrtke, koje su nekada dobro stajale zahvaljujući poslovanju s državom. Tako splitski Konstruktor-inženjering državi duguje više od 72 milijuna kuna.

Čine se da problema imaju i u privatnoj poliklinici Medikol: posao je u toj klinici cvjetao zahvaljujući ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje kojim je Medikol dobio monopol na skupe PET/CT pretrage. U međuvremenu je cijena te pretrage smanjena s devet tisuća kuna na 6.392 kune, a poslovanje Medikola istraživao je i Uskok. Poliklinika je državi do početka travnja nakupila dug od gotovo 29 milijuna kuna. U međuvremenu su platili više od tri milijuna kuna zaostalih obveza i ako ne bude novih uplata, na listi će biti s dugom većim od 25 milijuna kuna, što im osigurava ulazak među prvih sto na listi od tri tisuće dužnika pravnih osoba, koje državi ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na njoj su i neke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu poput Hotela Podgora ili Imote, a obje tvrtke skupile su dug veći od od 30 milijuna kuna. Nešto manje od 30 milijuna kuna državi duguje, primjerice, i Imotska vodoprivreda, koja spada u jedno od rijetkih komunalnih poduzeća koje se našlo na listi. (Piše Jagoda MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter