Linic: Ništa od dodatnog poreza za banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic požalio se jucer na sporost sudova kad je rijec o sporovima izmedu vjerovnika i dužnika zbog cega je Vlada, kaže, morala preuzeti posao sudova. U rašcišcavanje dužnicko-vjerovnickih odnosa u Hrvatskoj, kaže Linic, pola sredstava uložit ce država, a ukljucit ce se i banke s drugom polovicom sredstava, i to na racun njihove profitabilnosti.

- Stoga, ne vidimo razloga za uvodenje dodatnog poreza na banke, rekao je ministar na skupu Americke gospodarske komore.

Linic je najavio skori prijedlog Vlade za dodatno smanjenje "cijene rada". Doprinos za zdravstvo na place zaposlenih smanjit ce se za još dva posto. Prošli je mjesec taj doprinos smanjen s 15 na 13, a uskoro ce se smanjiti na 11 posto.

- Smanjenje doprinosa ne znaci da ce zdravstvo dobivati manje novca. Podsjecam, povecali smo PDV za dva postotna boda, pa ce se dio novca od toga preusmjeravati u zdravstvo, upozorio je ministar.

Najavio je i postupno ukidanje doprinosa za šume i vode. Umjesto doprinosa za vode morat ce se, kaže, uvesti projektno financiranje, a možda ce rasti i cijena vode.

Najavljujuci Vladine investicije do kraja godine u vrijednosti od sedam milijarda kuna, Linic je istaknuo da je Vlada potpuno nezadovoljna MOL-om koji je zaustavio razvoj u podrucju nafte, plina i rafinerija.

- Ne možemo prihvatiti da napuštene bušotine nisu u eksploataciji i da se napuštaju rafinerije, porucio je Linic. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter