Linić neplatišama oprašta 25 milijardi kuna duga?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija u sljedećoj godini planira donijeti novi zakon o kamatama, kojim će se regulirati pitanje kamata što se obračunavaju u ugovornim odnosima između banaka i građana, poduzeća međusobno i građana i poduzeća. Kamate su sada definirane u nekoliko zakona, ubuduće će biti u jednom zakonu, a to bi moglo značiti i da će u sljedećoj godini dodatno biti smanjene kamate na potrošačke kredite, i to čak za jedan posto.

Iako bi takav rasplet, u kojem bi se formiranje kamata u Hrvatskoj vezalo uz referentnu stopu Europske centralne banke, omogućio dodatno rasterećenje građana u sljedećoj godini, ministar financija Slavko Linić upozorava da se pritom mora biti oprezan. Uz napomenu da se hrvatske banke zadužuju po većim kamatama, Linić ističe da država mora voditi računa o tome da intervencijom kroz zakon o kamatama banke dodatno ne optereti jer će to onda značiti i da će one davati manje kredita građanima.

- Želja nam je da u Hrvatskoj vodimo brigu da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između samih kamata, a druga želja nam je da te kamate na neki način što više približimo kamatama u zemljama Europske unije. Naš je zajednički posao poduzeti sve mogućnosti kojima bismo građanima smanjili opterećenje, ali isto tako vodeći brigu da banke tada ne odmaknemo od praćenja građana u nabavci imovine i njihovih dodatnih dobara. Tu moramo naći određena rješenja, a to znači manju zaradu banaka, a isto vrijeme ne gubitke u banci, kazao je Linić.

I drugim svojim aktivnostima Ministarstvo financija nastojat će u sljedećoj godini, najavljuju u tom resoru, rješavati dugove blokiranih građana jer se ti dugovi ne smanjuju ni nakon nekoliko krugova reprograma u ovoj godini. Jedno od rješenja moglo bi biti "brisanje" nenaplativih potraživanja, a koja prema procjenama Ministarstva financija iznose oko 25 milijardi kuna, no država neće odustati ni od jedne kune koju je moguće naplatiti. Svjesni su u Ministarstvu da je to nepravedno prema građanima koji ispunjavaju svoje obveze, ali napominju da je riječ o starim zatečenim dugovima.

U 2014. godini u Ministarstvu financija će nastaviti pronalaziti rješenja za blokade računa građana i poduzeća, iza kojih u najvećem postotku stoje banke, pogotovo u slučajevima koji se tiču ulaganja u nekretnine. Tamo gdje su davale kredite poduzećima koja se bave nekretninama, banke sada pokreću ovrhu i blokade, ali se ne uspijevaju naplatiti, a tvrtke o kojima je riječ blokirane su mjesecima i godinama. U Ministarstvu financija ističu da će istražiti postoji li način za prijavu takvih banaka, radi toga što nisu pokrenule stečaj umjesto da dugoročno drže te tvrtke u blokadi. Na taj način, svjesni su u Ministarstvu financija, banke izbjegavaju ispravljanje svojih bilanci u kojima knjiže nekretnine po nerealnim cijenama. (J. MARIĆ/NL)

Sljedećeg tjedna zaduženje od 200 milijuna eura

Sljedećeg tjedna Vlada će donijeti odluku o kratkoročnom zaduživanju države kod jedne poslovne banke u iznosu od 200 milijuna eura i time će se zatvoriti državni proračun za ovu godinu, najavio je ministar financija Slavko Linić. Pojasnio je da će se sredstva koja je država osigurala nedavnim zaduženjem izdavanjem obveznice u SAD-u koristiti u sljedećoj godini da bi se pokrile potrebe za financiranjem i servisiranjem dugova.

Zaduženje od 200 milijuna eura zapravo je mostni kredit kojim će država pokriti svoje obveze, a on se dijelom naslanja na prihode što će ih država dobiti od prodaje dionica CO-a rovinjskom Adrisu, za što će dobiti 119 milijuna eura.

- Prihodi od zaduženja izdavanjem obveznica proteklog mjeseca kompletno su prebačeni u iduću godinu. To je bilo zaduženje za 2014. i ni jedan dolar od 1,75 milijardi dolara nije iskorišten, a to znači smo za prvih četiri mjeseca kompletno pokriveni s prihodima i primanjima iz te obveznice za financiranje svih obveza iz proračuna i servisiranje dugova, pojasnio je Linić.


Podijeli: Facebook Twiter