Linić: Ne radimo proračun "s figom u džepu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić odbio je danas špekulacije da njegovo ministarstvo prijedlog državnog proračuna za iduću godinu radi "s figom u džepu", računajući da će ga Europska komisija odbiti pa će Vlada tada zvati MMF.

"Završava se proračun za 2014. On će biti ovoga tjedna gotov i pripremit će se za raspravu na Vladi, isto tako i rebalans. To je vrlo ozbiljan rad, pogotovo na valorizaciji posebnih mjera da se smanji deficit, donesenih uz smjernice za izradu proračuna. Te su mjere razlog da ovako dugo radimo. Smatram da je bilo kakvo lamentiranje o tome je li to figa ili nije figa neozbiljno tretiranje Vlade", rekao je Linić novinarima u Saboru.

Linić kaže kako nema ništa protiv toga da mediji o Vladi misle da je neozbiljna i da "želi građane plašiti MMF-om ili Europskom komisijom". No, istaknuo je, Vlada je provela niz reformi i mjera za kontrolu deficita, za što je dobila priznanje Europske komisije, Svjetske banke i MMF-a.

"Žalosno je da u 2012. za napore Vlade u kontroli deficita imamo priznanje Europske komisije, Svjetske banke, čak i MMF-a, a u Hrvatskoj - mi smo grupa neodgovornih ljudi", rekao je Linić.

Za povećani deficit još jednom je okrivio HDZ-ove Vlade koje, tvrdi, u osam godina mandata nisu provele ni jednu nužnu reformu.

"Sada ih mi ubrzano provodimo, a na moje upozorenje da u Hrvatskoj živimo s blizu 200 milijardi javnog duga i da u tom dijelu treba daleko ozbiljnije razmišljanje i rad, opet komentar - neozbiljni ljudi koji u džepu drže figu", dodao je.

Novinare je zanimalo hoće li Vlada prihvatiti amandmane Hrvatske udruge banaka (HUB) na prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju.

"HUB nije pokazao dovoljno ozbiljnosti i rada. Za mene su meritorne samo banke", odgovorio je Linić i ponovio da pet najvećih banaka nudi odustajanje od najavljenih tužbi vezanih uz taj zakon i nude rješenje koje je, kaže, vrlo slično Vladinu prijedlogu.

"To je rješenje koje bi bilo vrlo slično našem, s možda malo manje prihoda nekim grupama građana, jer mi smo nudili pojedinačno rješenje, a oni nude unisono rješenje za sve svoje klijente. Netko će dobiti malo više, a netko malo manje", kazao je.

To će pred Vladom biti idućeg četvrtka i, s obzirom da su banke rekle da prihvaćaju takva rješenja i da neće postavljati pitanje ustavnosti, jer se evidentno radi samo o budućim obavezama, jasno je kako je to za Vladu daleko prihvatljivije. Od 1. siječnja će svi građani s takvim kreditima imati novi obračun i imat ćemo mir umjesto svađe, rekao je Linić.

Ministar financija Slavko Linić prozvao je danas Sindikat liječnika da "radi cirkus u zdravstvu", poručivši da će se njegovo ministarstvo "svim snagama boriti da se ne plaća nerad".

"Rad u bolnicama mora biti organiziran tako da nema prekovremenih. Dežurstva mogu biti plaćena, jer je to nešto sasvim drugo, i rad mora biti plaćen. Ako hitni slučaj traži da svi liječnici moraju biti u bolnici, to mora biti plaćeno", rekao je Linić.

"Smatram neodgovornim ovo što se događa u zdravstvu. Ni kune od Ministarstva financija neće biti odobreno za nekoga tko nije radio jedan sat. Ministarstvo će se boriti svim snagama da se ne plati nerad i cirkus i to je jedino što mogu reći", poručio je Linić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter