Linic: Ne postoji svijest da se porezi moraju placati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Živimo u državi u kojoj ne postoji svijest da se porezi moraju platiti i zato ne cudi da imamo gotovo 42 milijarde kuna nenaplacenih obveza, izjavio je u srijedu ministar financija Slavko Linic predstavljajuci u Saboru izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.

Linic je kazao da je važeci zakon, koji je donijela bivša Vlada i po kojemu se na rok od 30 mjeseci namjeravao reprogramirati porezni dug nastao do kraja 2010., nije dao rezultata buduci da je lani nelikvidnost nastavila rasti.

Po novom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s placanjem, a mogu ispuniti svoje obveze, omogucio bi se otpis kamata ako u roku 30 dana podmire dug.

Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. sijecnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga, naglasio je Linic, svako neplacanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza znacit ce blokadu i otvaranje stecajeva.

Ocijenio je da Vlada novim mjerama pruža potporu gospodarstvu te stvara uvjete za donošenje Zakona o financijskom poslovanju kao mehanizma za provedbu strukturnih promjena u rješavanju problema dugova te na taj nacin za spašavanje radnih mjesta.

Linic je rekao da Vlada ocjenjuje da od pravnih subjekata realno može naplatiti 25,8 milijardi kuna, iznijevši podatke po kojima su 40 posto dužnika pravne osobe, gotovo 43 posto su fizicke osobe u samostalnim djelatnostima, a oko 18 posto ostale fizicke osobe.

Medu pravnim osobama više je od 131 tisuce dužnika ili 7 posto svih dužnika, 261 tisuca je dužnika kod fizickih osoba u samostalnim djelatnostima, a kod ostalih fizickih osoba cak 1,3 milijuna ljudi je dužno.

- To je popis od 1,7 milijuna dužnika prema poreznim obvezama, porucio je Linic, rekavši i da se najveci dio duga - 21 milijarda kuna - odnosi na poreze (7 milijardi su dugovi od neplacenog PDV-a), 6 milijardi su teški neplaceni doprinosi za prvi stup mirovinskog osiguranja, 5,5 milijardi je dug u zdravstvenom osiguranju, a dug u sektoru dobiti se krece oko 1,3 milijarde.

Linic je istaknuo da Vlada od Porezne uprave vec od ožujka ocekuje snažniju aktivnost u naplati poreznog duga kroz postupanje prema svakom dužniku, što ce, rekao je, znaciti i blokadu i stecajeve za pravne subjekte koji ne izvršavaju obveze prema državi i lokalnim sredinama.

- Vlada je svjesna da te mjere pogoduju i neurednim dužnicima koji su svoje probleme rješavali poreznom nedisciplinom, nasuprot onima koji su, unatoc teškocama, bili uredni u placanju. Svjesni smo i da moramo promijeniti ponašanje Porezne uprave jer više nemamo pravo tolerirati neodgovornost prema poreznim obvezama, porucio je.

- Ta vjecna dilema da li potpore usmjeriti na lijecenje bolesti ili zdravlje onih koji su uspješni još ce sigurno neko vrijeme biti prisutna ovdje u Saboru i u Vladi, dodao je Linic.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a od Linica zatražila da zastupnike i javnost izvijesti o jucerašnjim "opasnim i neodgovornim" izjavama ravnateljice Porezne uprave Nade Cavlovic Smiljanec, koja je na Odboru za financije kazala da je bivša Vlada otpisivala kamate na dugove na zatvorenim sjednicama, da bi nakon sjednice novinare zamolila da o tome ne pišu te da svoju izjavu ne želi detaljnije pojašnjavati.

- Dat cu vam podatke, jedino cemo se dogovoriti u kojem vidu, odgovorio joj je Linic.


Podijeli: Facebook Twiter