Linic: Ne može država bogatima placati struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova poskupljenja ne ovise o Ministarstvu financija, ali možemo reci da cijene hrane, odjece i obuce nisu rasle s rastom PDV-a. Rasle su cijene automobila, bijele tehnike, rekao je ministar financija Slavko Linic uz napomenu da je na rast cijena utjecalo poskupljenje plina i struje.

Linic je zatim dodao da je neodrživa socijalna politika po kojoj svi imaju jeftine cijene energetike, te rekao da ce nove cijene biti "vrlo slicne europskima". Ministar financija naglasio je da bi moguce udare koje ce proizvesti porast cijena morali ublažiti socijalni programi jedinica lokalne samouprave ili države.

O onima koji zaista teško žive, koji ne rade i ne primaju place ili su im place male, socijalnu politiku moraju voditi odgovorni na vlasti, a oni koji imaju novaca placat ce cijenu energetike i ne trebaju socijalnu pomoc, rekao je Linic.

Ponovio je da "kvazisocijala ne može više opstati". Jer, dodao je, onda opet zavlacimo u džep gradanima koji sve to placaju kroz poreze, zadužujemo se, a dugove s kamatama opet ce placati porezni obveznici.

Na pitanje hoce li cijene rasti s obzirom na uskladenje s EU-om, ministar Linic je rekao da kada govorimo o Europi, onda je to dobrim dijelom pitanje energetike i komunalnih usluga, dok hrana, odjeca i obuca u EU-u imaju niže cijene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter