Linić naplatom poreznih dugova želi do 3 mlrd. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja godine država će pokušati ubrati dodatne tri milijarde kuna mimo onog što je planirala u proračunu za 2013. To povećanje prihoda, otkrivaju u Ministarstvu financija, ne planiraju postići uvođenjem nekih novih nameta ili poreza, nego žestokom naplatom poreznih dugova.

Proračunski prihodi planirani su u iznosu od 113 milijardi kuna, a ako uspije plan Ministarstva financija o jačoj naplati neplaćenih poreza država bi na kraju godine mogla imati prihod veći od 116 milijardi kuna. No, to neće smanjiti minus u državnoj blagajni jer je kroz sanaciju zdravstva država morala odvojiti dodatne tri milijarde kuna za plaćanje obveza. Zapravo, ako ne uspije naplata poreznih dugova deficit državnog proračuna mogao bi biti i veći od planirane 10,2 milijarde kuna.

Žestoka naplata poreznih dugova u drugom dijelu godine uslijedit će, objašnjavaju iz Ministarstva financija, nakon što su i građani i tvrtke imali godinu i pol da prihvate neki od modela za podmirenje obveze, bilo reprogram, bilo jednokratnu otplatu uz otpis kamata.

Ukupni dugovi poduzeća i građana iznose oko 46 milijardi kuna, od čega 22,5 milijardi otpada na aktivne obveznike, dok neaktivni porezni obveznici duguju, uključujući i kamate, 23,6 milijardi kuna. (piše J. MARIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter