Linić najavio otpis duga Ministarstvu znanosti

(Denis LOVROVIĆ)
(Denis LOVROVIĆ)

Porezni dugovi Ministarstva znanosti i dijela tvrtki u državnom vlasništvu vjerojatno će se riješiti povećanjem javnog duga i otpisom, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Porezna uprava ovih je dana objavila novu listu dužnika, na kojoj je više od 75 tisuća građana i 5 tisuća poduzeća, ali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, s dugom većim od 12 milijuna kuna. Linić je, gostujući i Dnevniku RTL-a, protumačio da se radi o dugotrajnom sređivanju poslovnih knjiga, zbog propusta bivših vlasti.

"To samo pokazuje koliko dugo traje sređivanje poslovnih knjiga. Da, još uvijek, na žalost, nismo sredili. Zašto? Jer, po starom običaju, treba otpisati. To su bili propusti bivše vlade. Nije se plaćalo, krivo se upućivalo, nije se redovito plaćalo doprinose, nego su izmišljani doprinosi na autorske honorare... To su dugovi koji su registrirani, riješit ćemo ih, najvjerojatnije, povećanjem javnog duga i otpisivanjem potraživanja. Dok se to ne učini, to će biti unutra, nek se zna kako se radilo u državnoj upravi, nek se zna da su sve to troškovi koji su stvoreni i koje će hrvatski građani platiti kroz poreze", rekao je Linić.

Još jednom je odbio tvrdnje da je Ministarstvo financija u provođenju porezne discipline oštro prema malim kafićima, koje zatvara i za manje od 10 kuna viška u blagajni, a blago prema velikim trgovačkim lancima, koji nisu zatvarani iako im je carinska kontrola utvrdila značajne propuste.

"Netko uporno pokušava poslati poruku da se iživljavamo na malima, a štitimo velike, što je čista laž", rekao je Linić.

Objasnio je da se većina kontrola u trgovačkim lancima odnosila na promet roba, gdje se tražila falsificirana, neregistrirana i neetiketirana roba.

"Naplaćena je kazna od 200 tisuća kuna i oduzeta je roba. Što bi još trebali i zatvoriti?", upitao je Linić, objasnivši da zakon za utvrđene prekršaje nije predvidio zatvaranje objekata, kakvo je predviđeno kod propusta u fiskalizaciji.

Za tumačenja o različitom pristupu prema 'velikima' i 'malima' optužio je novinare HTV-a, koji, kako je rekao, ne poznaju propise i "ne žele čitati zakon". Hina)


Podijeli: Facebook Twiter