Linić na sjednici oštro napao nekadašnje kolege

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mene ovdje brane oni koji su tvrdili da imam novce u frižideru. Vi upotrebljavate djecu moje supruge i to branite, stidim vas se, reagirao je Linić u sabornici na istup glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana. Nakon toga se ispričao predsjedniku Sabora Josipu Leki jer je zloupotrijebio Poslovnik i napustio sabornicu. Naime više je stranaka odmah ujutro zatražilo stanku kako bi se očitovali o medijskim informacijama da je PNUSKOK zatražio od Ministarstva financija istragu o Liniću.

U svom je istupu Dragovan optužio HDZ da "zbog dnevnopolitičkih potreba ruši ugled sigurnosnog aparata".

- Građani moraju imati povjerenja u sustav. U sustavu koji smo izgradili postoji kontrola kojom se može utvrditi najveći dio toga. On nije savršen ni u jednoj zemlji, ali je u Hrvatskoj bolji nego u mnogim drugim zemljama. Najvažnija je vjera građana u to da se sustav ne manipulira, da se sustav ne zloupotrebljava prema bilo kome, zvao se on Igor Dragovan, Slavko Linić, kolega Reiner ili bilo koji građanin RH, rekao je Dragovan.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) zatražio je da se u Sabor pozove premijera Zorana Milanovića kako bi objasnio sve okolnosti ovog slučaja.

- Radi se o skandalu kakav se do sada još nije u novije vrijeme javio u našoj političkoj praksi. Pojavili su se dokumenti koji ukazuju da se provodila obrada nad jednim članom ovog Sabora, iako se tvrdilo da to nije tako, navodi koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a, kazao je Reiner.

HDZ zbog slučaja Linić zatražio da premijer dođe u Sabor

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) zatražio je u četvrtak da se u Sabor pozove premijera Zorana Milanovića, kako bi objasnio u medijima objavljene dokumente koji govore da je policija prošlog ljeta istraživala bivšeg ministra financija Slavka Linića.

"Radi se o skandalu kakav se još nije u novije vrijeme javio u našoj političkoj praksi. Pojavili su se dokumenti koji ukazuju da se provodila obrada nad jednim članom ovog Sabora, iako se tvrdilo da to nije tako, navodi koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a", kazao je Reiner nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a.

Tumači kako dokument PNUSKOK-a, koji je u srijedu objavio dio medija, upućuje na to da se nad Linićem, nakon što je Milanovića javno prozvao za nepotizam, provodio "niz obrada, praćenja, itd.". Podsjetio je da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temelju Linićeve predstavke proveo postupak, nakon kojega je zaključio da se Linića nije nezakonito obrađivalo.

"Posebno zabrinjava to što se, slijedom dokumenata koji su se sada pojavili, u tom postupku lagalo i obmanjivalo saborski odbor, dakle i Hrvatski sabor. U koju je poziciju dovedeno vrhovno predstavničko tijelo hrvatskih građana ako mu se može lagati i obmanjivati ga bez ikakvih posljedica", upitao je Reiner.

Upozorio je kako je pitanje je li Linićev slučaj jedina takva afera te "postoje li slične afere koje su prikrivane, a koje će prije ili kasnije izaći na svjetlo javnosti". Tumači i kako je iz objavljenog dokumenta vidljivo da su su Linić i članovi njegove obitelji istraživani na temelju političkog naloga, upozorivši kako to "vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju".

"Obmanjivati svjesno Sabor je nešto najozbiljnije što se može u parlamentarnoj demokraciji dogoditi. Premijer je to demantirao, sjećamo se, osobno, mašući dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju. Dakle, postavlja se vrlo ozbiljno pitanje tko može u ovoj državi sabotirati saborski nadzor, tko u parlamentarnoj demokraciji može lagati Saboru i tvrditi da su stvari za koje sada postoje dokumenti neutemeljene i neistinite", upitao je Reiner.

Kajin: Optužbe protiv Linića pokazale su se praznom puškom

Damir Kajin (Istarski demokrati) smatra kako je dobro što je dokument PNUSKOK-a procurio u javnost. "Sve optužbe protiv kolege Linića pokazale su se praznom puškom i sada bi ta puška mogla opaliti u onoga tko je drži", ustvrdio je Kajin.

Smatra kako bi Sabor morao utvrditi po kojim kriterijima radi represivni aparat te upitao zašto se, umjesto Linića, nisu istraživale sve afere vezane uz rad Hypo banke ili Reiffeisen stambenih štedionica. "Koji su to kriteriji? Sabor mora zatražiti da se raščisti tko kontrolira službe, jesu li neovisne od vlasti. Mora biti nadzora, one se ne smiju u predizborno vrijeme uključivati u rat političkih blokova", naglasio je Kajin.

SDP-ov Igor Dragovan optužio je HDZ da zbog dnevnopolitičkih potreba ruši ugled sigurnosnog aparata. "Još 2003. kolege iz vašeg kluba hodali su po saborskim hodnicima držeću u ruci komad žice i tvrdili da im je u utičnicu u klubu postavljen prislušni uređaj i da to radi Račanova vlada", podsjetio je Dragovan. Naglasio je kako je osobno i u oporbi "vagao riječi" kad je govorio o službama jer je, kaže, riječ o osjetljivom sustavu "bez obzira tko je i kako tamo doveden".

"Građani moraju imati povjerenja u sustav. U sustavu koji smo izgradili postoji kontrola kojom se može utvrditi najveći dio toga. On nije savršen ni u jednoj zemlji, ali je u Hrvatskoj bolji nego u mnogim drugim zemljama. Najvažnija je vjera građana u to da se sustavom ne manipulira, da se sustav ne zloupotrebljava prema bilo kome, zvao se on Igor Dragovan, Slavko Linić, kolega Reiner ili bilo koji građanin RH", poručio je Dragovan.

Podsjetio je da je Odbor za unutarnju politiku, čiji je potpredsjednik, proveo nadzor na temelju Linićeve predstavke i utvrdio da protiv Linića nije proveden nikakav neovlašten ni protuzakonit postupak.

"I stojim jednako iza zaključaka koje smo donijeli na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, tada, kao što stojim i sada", dodao je Dragovan.

Na njegove je riječi sam Linić oštro reagirao iz zastupničke klupe. "Mene ovdje brane oni koji su tvrdili da imam novce u frižideru. Vi upotrebljavate djecu moje supruge i to branite, stidim vas se", poručio je Linić Dragovanu, nakon čega se ispričao predsjedniku Sabora Josipu Leki jer je zloupotrijebio Poslovnik te napustio sabornicu.

Leko je zastupnike pozvao da ne iznose paušalne ocjene o vjerodostojnosti Sabora i zastupnika na temelju medijskih napisa.

"Ne možemo iz medijskih informacija izvlačiti velike zaključke. Poznato je svima da su institucije čuvari naše sigurnosti i demokratskog poretka. Sumnje treba biti, ali se ona treba dokazati, a ne paušalno ocjenivati", poručio je Leko i ocijenio kako nema potrebe da premijer dolazi u Sabor jer, tvrdi, nije riječ o pitanju iz djelokruga premijera.

Linić: Do jučer su me branili, danas bi me javno vješali

Linić je novinarima ispred sabornice rekao da je glavni razlog njegove intervencije u sabornici bio istup bivšeg stranačkog kolege Igora Dragovana.

 - Kršio sam Poslovnik, no ono što je najveći razlog je Igor Dragovan, čovjek s kojm sam 25 godina gradio sustav SDP-a Koji se glasno smijao na optužbe u vrijeme HDZ-a da imam novce u frižideru. On danas veli normalno je istraživati Slavka Linića, rekao je Linić novinarima ispred sabornice. Dodao je da je "duboko razočaran ponašanjem bivših stranačkih kolega", te je naglasio da osjeća "razočarenje kada gledate svoje kolege".

 - Do jučer su me branili svim silama, danas bi me javno vješali, više-manje za mene, ali im ne mogu oprostiti da diraju nevine ljude. nači, sada kad to radi policija po njihovu nalogu, onda je to sve regularno, kad je to radio HDZ onda smo se itekako branili, svi su bili uz mene. To je nemoralno, nisam mogao izdržati i zato sam reagirao i kršio Poslovnik, rekao je Linić.

Dodao je da kada se govori o slučaju Spačva "prvi dan kad je otvorio istragu DORH je imao jasne podatke da nema ništa".

- Šest mjeseci nisu mogli dati odgovor. Znate zašto, policijski USKOK je odbijao, Bertina i Ostojić su odbijali da zaključe predmet koji su po svojoj volji otvorili. Šest mjeseci se moje ime povlačilo, šest mjeseci sam bio kriminalac koji je ukrao 30 milijuna kuna. Hoćete reći da je to normalan rad policije, da to nisu progoni. Sve je to po nalogu Milanovića, rekao je Linić. Dodao je da je dobio dokument koji pokazuje da je PNUSKOK u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima.

- To je dokaz organizirane akcije koju su protiv mene proveli premijer i ministar unutarnjih poslova, rekao je Linić. (Hina, Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter