Linic: MMF zastupa svoje vjerovnike, a mi gradane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poruke Medunarodnog monetarnog fonda o nužnosti jace štednje od one koju je Vlada  promovirala svojim proracunskim smjernicama i savjeti te institucije da se krene u smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje placa da bi se postigla interna devalvacija bez promjene tecaja nitko u državnim institucijama jucer nije želio komentirati.

Tako su i iz Vlade i iz Hrvatske narodne banke porucili da nece komentirati zakljucke MMF-a, s tim da naši sugovornici iz Vlade neslužbeno kažu da MMF nije rekao ništa neocekivano te da je jasno da oni zastupaju interese vjerovnika, a da se u Hrvatskoj provodi politika Vlade u interesu domaceg gospodarstva i gradana.

Nekoliko rijeci o tim zakljuccima rekao je tek ministar financija Slavko Linic prije jucerašnjeg sastanka s predstavnicima prehrambenih tvrtki.

- Vlada ima svoj program koji je pozitivno ocijenjen i držat ce ga se. Uvjeren sam da ce proracun koji cemo ponuditi biti održiv, porucio je ministar Linic.

Što se tice limita koji su odredeni za potrošnju u svakom ministarstvu i po kojima se najveci rezovi, i to od milijardu kuna, dogadaju u Ministarstvu poljoprivrede, a slijedi Ministarstvo zdravlja s 560 kuna manje, Linic je porucio da je štednja i rezanje rashoda odluka Vlade, a ne necija privatna odluka.

Preporuke MMF-a nisu iznenadile ni sindikate zaposlenih u državnoj upravi koji bi trebali biti najvece žrtve njihova provodenja.

- Poznato je da MMF nudi univerzalni recept za cijeli svijet, a to je smanjivanje broja zaposlenih ili smanjivanje placa bez obzira na to o kojoj se zemlji radi, koliko ima zaposlenih i kolike su njihove place, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.


Podijeli: Facebook Twiter