Linić: Milanović neodgovorno razriješio ministre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ministar financija Slavko Linić danas je u Saboru glasovao protiv imenovanja novih ministara zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta Siniše Varge i Vedrana Mornara, a novinarima je objasnio da je to učinio jer smatra da je od premijera Zorana Milanovića bilo neodgovorno razriješiti bivše ministre Rajka Ostojića i Željka Jovanovića s obrazloženjem da su se umorili.

- Prije svega, to je neodgovorno od predsjednika Vlade Milanovića, koji je razriješio bivše ministre s obrazloženjem da su se umorili, a novi ministri vrlo jasno su u osnovi svog programa naglasili napuštanje bilo kakvih aktivnosti prethodnika, čak bih rekao i sa značajnim promjenama kadrova u tim ministarstvima, rekao je Linić.

Uvjeren je da takve smjene pokazuju potpuni zaokret u radu Vlade. "Ako je to kontinuitet Vlade, ako je to ozbiljnost svega godinu i par mjeseci prije kraja mandata, onda je to znak da se na tim vrlo važnim dijelovima Vlade neće ništa bitno postići, jer se u tom kratkom vremenu ne može ništa bitno promijeniti. A o onom vrlo važnom nisam čuo nijednu riječ, ni od jednog niti od drugog ministra, što će to bitno promijeniti i što će biti okosnica rada. Za takve ljude i takav prijedlog predsjednika Vlade nisam mogao glasati", kazao je Linić.

Promjenu ministara tumači i kao odustajanje od Plana 21. "Kao što vidite, približava se kraj treće godine mandata koalicijske Vlade, vrlo je malo reformi, a u biti tu je i odustajanje od najavljenih reformi. Znate, kad u zdravstvu imate nakon godinu i nešto dana ozbiljnog rada najave da idemo u reorganizaciju bolničkog sustava, a sada dolazi novi čovjek koji veli ništa od toga, napuštamo to, onda je očito da Vlada neće realizirati plan 21", ocijenio je Linić.

Na pitanje je li sada u Saboru dio oporbe Linić je kazao da podržava svaki kvalitetan zakon i reformu, ali da ne može podržati napuštanje platforme na kojoj je Kukuriku koalicija dobila izbore.

- S obzirom na to da ne očekujem velike pozitivne aktivnosti i djelovanje Milanovića, sigurno je da ću više biti oporba, dodao je.

Sabor izglasao povjerenje Vargi i Mornaru

Hrvatski je sabor danas većinom glasova iskazao povjerenje novom ministru zdravlja Siniši Vargi i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru.

Za imenovanje novih ministara glasovala je vladajuća većina, protiv je bio HDZ, a Hrvatski laburisti i nezavisna Jadranka Kosor ostali su suzdržani.

Protiv imenovanja dvojice ministara glasovao je i nezavisni Slavko Linić, dok je Branko Hrg (HSS) podržao imenovanje Vedrana Mornara, a usprotivio se imenovanju Siniše Varge.

O povjerenju novim ministrima Sabor nije raspravljao, budući da raspravu onemogućuje novi poslovnik, a prethodna rasprava vodila se na sjednicama matičnih odbora za zdravstvo te znanost i obrazovanje, na kojima je HDZ podržao Vargu, ali ne i Mornara.

Varga i Mornar imenovani su na prijedlog premijera Zorana Milanovića, a na dužnosti su naslijedili smijenjene Rajka Ostojića i Željka Jovanovića, koji su se danas vratili u zastupničke klupe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter