Linić mijenja tempo štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer u Saboru da će Vlada za jesensko zasjedanje Sabora pripremiti promjene fiskalnog pravila jer bi inače morala smanjivati plaće i mirovine.

- Pravilo je ogromno opterećenje i zato smo ga u dogovoru s MMF-om odlučili promijeniti. Sadašnje pravilo govori o tome koliko moramo smanjiti udio rashoda u BDP-u. U prošloj smo ih godini smanjili za 2,1 posto. Ali u ovoj zbog rasta kamata ne možemo ostvariti uštedu od jedan postotni bod što zahtijeva sadašnje pravilo koje je previše statično i moramo ga promijeniti. Bitno je što možemo ostvariti na prihodovnoj strani, rekao je Linić tijekom saborske rasprave o izvršenju državnog proračuna za 2012. godinu.

Dodao je da postojeće pravilo određuje da čak i da su prihodi dvostruko veći udio rashoda u BDP-u mora se smanjiti za jedan posto.

- To je rješenje koje je dala bivša vlast. Takvo pravilo nitko u Europi nije donio. A ono znači smanjivanje plaće, ali i mirovina koje su u prosjeku 2.000 kuna. Vlada Zorana Milanovića ne misli da to možemo provesti. Da, tražimo disciplinu, ali u krizi koja traje pet godina postaviti takvo pravilo znači da radite 80 posto socijalnih slučajeva u mirovinskom sustavu. A smanjivanje plaća značilo bi da nam svi kadrovi odlaze. Kod promjena nećemo gledati samo na rashodovnu već i na prihodovnu stranu. To je rješenje koje nismo sami napisali, već zajedno s Europskom komisijom i MMF-om. I bit će još teže nego ovo, ali će nam dati predaha, rekao je Linić.

Martina Dalić (HDZ) rekla je da je smisao fiskalnog pravila i Zakona o fiskalnoj odgovornosti da "ministru financija da snagu da potakne reforme potrebne za snižavanje rashoda".

- Bez toga ministre neće ići... Pa smisao je u tome da se rashodi smanjuju, a ne da se pravilo prilagođava svake godine kako to nekome odgovara, rekla je Dalić. (Z. CRNČEC)

 


Podijeli: Facebook Twiter