Linić: Ludost ne naplaćivati porez na drugi dohodak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas kritike na račun prijedloga oporezivanja drugog dohotka, a činjenicu da on do sada nije oporezivan nazvao je ludošću.

"Bravo! To samo znači da žele privilegije. Ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna u trgovačkom društvu, u ustanovi, fakultetu, bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Sad vi meni objasnite, tko je to smislio, da ako imate drugi dohodak ne morate podnositi poreznu prijavu. Što to znači? Ako iz dva dobitka ostvarite 200 tisuća i ako vam je prvi dohodak negdje do 110 tisuća, vi nemate stopu od 40. Pa sad na onu razliku od 80 nemate 40, nego 25. Izvinite, po čemu smo mi to u Hrvatskoj ravnopravni? Tko je izmislio tu ludost", rekao je Linić.

Dodao je da je "tu ludost izmislio HDZ".

"Da, izmislio ju je HDZ, želeći ostvariti što više novca u privatne džepove", ustvrdio je Linić.

Odbio je tumačenja da Vlada time želi pokrpati državni proračun, podsjetivši da je porez na dohodak prihod lokalne samouprave.

"Smatramo da ludila moraju prestati u Hrvatskoj. Plaćalo se i ranije. To je 2010. HDZ promijenio i rekao: ne morate podnositi prijavu. To je uveo HDZ, jer su bili u nadzornim odborima, upravnim vijećima, zato što su dobivali honorare na projekte i jednostavno su smanjili obvezu plaćanja. Koga su krali? Jedinice lokalne samouprave. Mi to želimo promijeniti. Profesor ili liječnik, ako treba dobiti dodatni novac zbog nekog projekta, neka dobije, ali onaj tko ga plaća, neka plati 40 posto ako prelazi 106 tisuća. Bit ćemo odgovorniji u dogovaranju svih dodatnih poslova, a nećemo krasti od jedinica lokalne samouprave", poručio je.

Linić je komentirao i zahtjeve ugostitelja da im se uvede paušalno oporezivanje i smanji međustopa PDV-a sa 13 na 10 posto.

"Evidentno da dobar dio gospodarstvenika pokušava reći da je nedovoljno odreći se pet milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme. Poruka Vlade - dovoljno smo preuzeli, želimo sada vrlo jasno rezultate, investicije, ulaganja, i plasmane izvan Hrvatske. Govorimo o ugostiteljima, koliko ja znam, uvođenjem fiskalizacije poručili su da će zatvoriti radnje. Interesantno je da smo našli po dvije, tri tisuće veći promet. Ne znam o čemu dalje možemo razgovarati", rekao je.

Razinu komunikacije ugostitelja Linić je nazvao nerazumnom.

"Očito je da se u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i nereda. A mi smo vrlo jasni. Pomoć gospodarstvu - da, ali i sanirati dubioze, što je nešto što je obaveza ove Vlade. Prema tome, nemamo o čemu razgovarati. Toliko su nerazumni zahtjevi da nemam potrebe razgovarati", poručio je Linić

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da nije do kraja zadovoljan dogovorom s bankama oko kredita u švicarskim francima, ali da se na takvo rješenje ide da bi se od 1. siječnja umanjile rate i zato što "neće biti otpora i sudskih natezanja".

- Prihvatili smo izvještaj Hrvatske narodne banke koja je ušla u reviziju, 3,23 posto ipak je niža kamata. Osobno nisam zadovoljan jer je 15 dana bilo potrebno da bih dobio podatak, što pokazuje da su banke opet htjele varati, rekao je Linić novinarima u Saboru.

Dodao je da bi bio zadovoljniji da je kamata spuštena na 3 posto, umjesto dogovorenih 3,23 posto.

- Očito je da te želje banaka nema. Da su malo manje smanjili prihode u menadžerskim strukturama, sigurno bi uštede bile veće nego što su ove, uvjeren je Linić koji je razočaran što je "izostala volja i doprinos banaka".

Ivanu Šukeru (HDZ) nije jasno zašto dogovor nije ranije postignut.

"Sve referentne veličine koje sada koriste znali su i prije šest mjeseci. Očigledno je netko kalkulirao koliko će tko izgubiti. Dakle, očigledno, trojka (HNB, banke i Vlada) se uspjela dogovoriti, našla je nekakav interes, a najbolje za hrvatske građane jest da je postignut kompromis i da nema tužbi", rekao je Šuker.

Smatra i da se HNB otpočetka trebao aktivnije uključiti u rješavanje problema sa "švicarcima". "HNB kontrolira rad banaka, na određeni način njima dirigira pravila igre", rekao je.

Upozorio je da ima puno građana koji su ostali bez posla a imaju kredite koji su vezani uz neku drugu valutu, kao i oni koji su nekome bili jamci za kredit, a plijeni im se imovina jer ga ne mogu vraćati. "I o tim ljudima treba razmišljati", poručio je Šuker.

Laburist Branko Vukšić smatra da to što su banke pristale na kompromis pokazuje da je država imala još prostora za snižavanje kamata.

- Najveći problem je to što je Hrvatska i dalje u podređenom položaju i što nema vlastitu monetarnu politiku, jer je i dalje na snazi devizna klauzula. Njome i dalje podcjenjujemo kunu i nismo sasvim suvereni u vlastitoj državi, komentirao je Vukšić.

Kazao je da ne zna hoće li građani i koliko dobiti na temelju dogovora Vlade i banaka, ali onima koji su grcali u dugovima svako je smanjenje dobrodošlo.

- Važno je da se rate neće povećavati, no zabrinjavajuće je koliko je Vlada krotka prema bankama i koliko je ministar Linić drčan pred kamerama, ali kad sjedne s bankarima, onda ipak popušta. I ovaj put su napravili kompromis. Građani će proći nešto bolje, a država je pokazala da ima instrumente kojima može prisiliti banke na drugačije djelovanje, rekao je Vukšić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter