Linić: JANAF ne ide u privatizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da je "jasna strategija Vlade da JANAF ne ide u privatizaciju jer je to transportna grana i monopol koji ne želimo prodati"

- A oni koji su u Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) stavili 25 posto plus jednu dionicu JANAF-a htjeli su to prodati.

HANDA nije smjela postati vlasnikom JANAF-ovih dionica jer joj to nije posao. Takvo HANDA-ino ulaganje JANAF-u 2010. nije bilo ni potrebno. Ako HANDA ulaže u dionice to znači veća cijena derivata i to da građani financiraju JANAF. To ćemo maknuti.

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) može i kupit će dionice JANAF-a jer nema što dionica tražiti u HANDA-i. Novac od dionica ići će za strateške rezerve i cijene derivata neće rasti zato što je netko ulagao u JANAF i stjecao dionice, rekao je Linić tijekom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg proračuna.

Martina Dalić (HDZ) rekla je da je neostvariv plan Vlade da AUDIO od HANDA-e kupi dionice JANAF-a neostvariv jer AUDIO po zakonu ionako upravlja svime što posjeduje HANDA.

Govoreći uvodno Linić je rekao da je Vlada morala smanjiti projekcije gospodarskog rasta s 1,8 na 0,7 posto zbog toga što su podbacile investicije i državnog i privatnog sektora.

- Privatni je sektor najvećim dijelom ulagao u trgovinu i nekretnine. Čak je i profit ostvaren u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji ulagao u nekretnine, stanove i poslovne prostore. Usto je da bi to ostvario ulazio u enormna zaduženja. U biti jedan od temeljnih razloga njihove insolventnosti su promašene investicije koje su prije svega rezultat ulaganja u trgovinu i nekretnine, rekao je Linić. (D. CIGLEČKI, Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter