Linić: Imam previše posla da bih se bavio pričama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar finacija Slavko Linić poručio je danas iz Hrvatskog sabora kako ima previše posla da bi se bavio medijskim pričama o svom odnosu s premijerom Zoranom Milanovićem.

Linić je naglasio da može prihvatiti da su za medije zabavne priče o njegovom odnosu s premijerom, no da kao ministar financija ima previše posla da se bavim takvim zabavama.

"Sve te priče oko mog odnosa,(...) mogu prihvatiti da to je zabavno za medije, ali da je to zabavno za vas? Ostavljam vam da se zabavljate", uzvratio je Linić HDZ-ovu Josipu Boriću koji je problematizirao njegov odnos s premijerom, odnosno njihovo razilaženje u mišljenjima kod niza pitanja. 

Dok se premijer u Australiji i Novom Zelandu divi kengurima i Maurima vi u Saboru branite politiku Vlade, a mišljenja sam da nemate njegove podrške ni za jednu mjeru koju predlažete, rekao je Borić Liniću.

Ministar financija žestoko je uzvratio na žestoke HDZ-ove kritike o rebalansu te o gospodarskoj politici Vlade.

Ne bih o vašoj politici, sve ste uzimali gospodarstvu, niste riješili brodogradnju, željeznicu ste potpuno uništili, uzvratio je ministar Darku Milinoviću (HDZ), koji je Vladu prozvao da je svake godine griješila u procjenama 300 posto, to jest u tri godine 900 posto. 

Vlada Zorana Milanovića rješavala je probleme hrvatskog gospodarstva i riješila brodogradnju, dobrim dijelom rješava željeznicu, rješava i dubiozu u gospodarstvu, rekao je Linić. Naglasio je da institucije poput Europske komisije i MMF-a hvale Vladu za politike u 2012. i 2013. godini i ustvrdio da su se bivše vlasti u vrijeme recesije ponašale neodgovorno.

Ocjene: prezadužena država, prezadužena privreda, prezaduženi građani, ne rješavaju se tako lako, to su dugotrajni procesi, uzvratio je na HDZ-ove prozivke da aktualna vlast ne zna pokrenuti gospodarstvo, da je rizik živjeti i raditi u Hrvatskoj, da je gospodarstvo pred propašću. 

HDZ Vladi poručuje da je neozbiljno i neodgovorno samo dva i pol mjeseca nakon donošenja proračuna raditi njegov rebalans, da troškovi članstva u EU, kao ni postupak prekomjernog deficita, nisu novost. 

HDZ Vladu proziva i zbog mijenjanja stope doprinosa za zdravstvo, zanima se kako će se nadomjestiti ako se dogodi da, primjerice, trećina ljudi iz drugog mirovinskog stupa odluči u njemu ostati. 

"Ako se građani odluče za drugi mirovinski stup to je njihov rizik, jer će dobivati manje mirovine", odgovorio je Linić, podsjetivši da su plaće policajaca, vatrogasaca, vojnika male. 

Glede zdravstvenog doprinosa, ministar financija opetuje da taj doprinos nema veze s budžetom zdravstva. "Dajte, shvatite što su budžeti, a što su prihodi", poručio je zastupnicima.

Ministar ne spori da su rashodi po osnovi članstva u EU-u bili poznati, no pita zašto nema izvoza u Europsku uniju. "Očito je osnovni problem nekonkurentnost hrvatskog gospodarstva, bitka za jačanje te konkurentske moći da bi se mogli pojaviti vani, jest nešto što do sada nije dalo rezultata", rekao je ministar.

Sabor: Rebalans posvađao Kajina i HDZ-ovce
Saborska rasprava o rebalansu proračuna posvađala je poslijepodne zastupnike HDZ-a i nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji im je, 'skrenuvši' s teme, poručio da je u vrijeme njihove vladavine Hrvatskom vladao kriminal i korupcija, a iz redova HDZ-a stizali su prijedlozi da se na ulaz u sabornicu postavi uređaj za alkotestiranje kako se u tomu visokom domu ne bi moralo svašta slušati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter