Linic gura Komadinu za predsjednika SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poruke što ih je utjecajni rijecki SDP-ovac Slavko Linic medijima poslao svom stranackom šefu Zoranu Milanovicu ne prestaju izazivati pomutnju u središnjici na Iblerovu trgu. Iako u SDP-u nemaju službenog komentara na Linicev zahtjev da Zoran Milanovic ode s mjesta predsjednika stranke postane li nakon izbora novi hrvatski premijer, cuju se razlicita neoficijelna tumacenja tog preuranjenog zahtjeva.

Prema najpanicnijima medu njima, rijec o pokušaju da se Milanovic pokaže kao slab lider stranke uoci pocetka izborne kampanje, dok unutarstranacki realisti upozoravaju da se Linic priprema za ono što ce se dogadati nakon 4. prosinca, odnosno nakon parlamentarnih izbora. Cuju se i mišljenja da se samo radi o "nervozi" medu socijaldemokratima koja nece imati veceg utjecaja na stranacku buducnost.

Kontrolirati Milanovica

"Mislim da se radi o ozbiljnoj stvari samo ukoliko se u pozadini krije Liniceva ambicija da kaže javnosti da treba kontrolirati Milanovica, koji bi vodeci i Vladu i stranku mogao akumulirati previše moci", objašnjava dr. Žarko Puhovski, profesor sa zagrebackog Filozofskog fakulteta. "To je posebno važno ako Cacic, zbog dogadaja u Madarskoj, bude sprijecen obavljati posao u Vladi. Poznato je da je Cacic jedini covjek kojeg Milanovic koliko-toliko sluša", domece Puhovski.

Inicijativu da se razdvoji posao predsjednika vladajuce stranke i premijera, odnosno šefa izvršne vlasti, pozdravlja i politolog dr. Andelko Milardovic iz Centra za politološka istraživanja. "Mislim da bi bilo normalno da Milanovic, postane li premijer, prepusti vodenje stranke nekom drugome. Ne može jedan covjek biti na dva mjesta", drži dr. Milardovic te napominje "da stranka trpi zbog toga i na kraju plati ceh na narednim izborima."

Analiticar Puhovski slaže se da je podjela funkcija o kojoj govori Linic pozitivna za politicku scenu u cjelini: "To je dobro za demokraciju, ali nisam siguran da je to dobro za stranku, jer se ovako može pretpostaviti da dio ljudi u stranci smatra da je došlo do odnosa koji ne odgovaraju demokratskim nacelima."

Pobjedi li SDP na izborima, zajedno s IDS-om, HNS-om i HSU-om, Milanovic ce postati premijer, njegovi ministri vjerojatno ce biti Linic i Željko Jovanovic, dok bi primorsko-goranski župan Zlatko Komadina mogao ponovno istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a.

Ne treba zaboraviti da se u javnosti vec nekoliko puta govorilo o politickim ambicijama potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine da postane predsjednikom stranke i nije neobicno da upravo Linic najavljuje da bi socijaldemokrati poslije izbora trebali dobiti novog predsjednika.

Ocekuje se da SDP posve sigurno izabere novog predsjednika izgubi li prosinacke izbore. "I Milanovica i Kosor ceka smjenjivanje, izgube li izbore. Ako SDP izgubi, nedvojbeno je - Milanovic mora otici," kaže dr. Puhovski.

Rana najava bitke za Milanovicevo naslijede, koju je potaknuo politicki veteran Linic, više je od obicne politicke igre. Cini se da ona nacelno naznacuje nove odnose u hrvatskoj politici, odnosno ogranicavanje politicke moci šefa vladajuce stranke, ali i najavljuje bitku za predsjednika SDP-a koja ce se dogoditi bez obzira na izborni ishod.(Dubravko GRAKALIC)

Kozlevac nece ugroziti Kukuriku koaliciju
Analiticar Žarko Puhovski tvrdi da zbivanja oko saborskog zastupnika i šefa istarskog SDP-a Dina Kozlevca nece ugroziti izborne izglede Kukuriku koalicije u županiji. "SDP u Istri ovisi o IDS-u, tako da slucaj "Kozlevac" nece smanjiti njihove izborne šanse", napominje dr. Puhovski. "Kakve su naprsline, pak, u IDS-u, to se ne vidi, iako se njegovo vodstvo cesto javno sumnjici za razne nepodopštine. No, to izgleda poput traceva jer ništa nije dokazano. Istra je jedina županija gdje SDP sam sebe prihvaca kao drugu violinu. Upitno je koliko je to pametno, ali oni to cine zbog poretka stvari na nacionalnoj razini", objašnjava analiticar. 


Podijeli: Facebook Twiter