Linic: Država ce pojesti svježi kapital

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo nije proracun nade, nego pesimizma, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare u Puli celnik istarskog SDP-a Dino Kozlevac, koji je s kolegama saborskim zastupnicima Slavkom Linicem i Lukom Denonom komentirao državni proracun za iducu godinu. Ponovio je da SDP nece podnositi nikakve amandmane jer je proracun po njemu nepopravljiv.

- Proracun je nerealan i neostvariv. U njemu nema nicega što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno, a to je gospodarski rast, ulaganje u gospodarstvo. Proracun je i dalje iskljucivo okrenut prema rashodovnoj strani, kazao je Kozlevac.

Istaknuo je da je u proracunu osigurano 100-tinjak milijuna kuna za subvencije u brodogradnji, a da je brodogradnja trenutno opterecena s 10 milijardi kuna jamstava, od cega u sljedecoj godini dolazi do mogucnosti aktivacije 3,5 milijarde.

- Brodogradilišta nemaju taj novac. Tih 100-tinjak milijuna kuna subvencija u proracunu ne znaci ništa drugo nego neizvjesnost opstanka svih brodogradilišta pa i Uljanika, upozorio je.

Linic je istaknuo da je ova godina bila godina recesije, dok ce iduca biti godina krize. Smatra da je stoga nerealan optimizam vladajucih koji planiraju gospodarski rast od 0,5 posto. Kazao je da je taj rast planiran da bi pokrio proracunske rashode, odnosno potrošnju.

Upozorio je i da se u narednih nekoliko mjeseci može ocekivati novih 50 tisuca nezaposlenih te da bi upravo taj ogroman broj nezaposlenih trebao biti u prvom planu onoga tko vodi ekonomsku politiku i donosi politicke mjere, kao što je proracun.

Ponovio je da Vlada treba hitno ukinuti krizni porez ne bi li time potakla gradane na vecu potrošnju, koja bi pak povecala domacu proizvodnju. Rekao je i da bi trebalo prepoloviti zdravstvene doprinose i ukinuti sve parafiskalne namete te uvesti vece poreze za bogatije gradane.

Linic je konstatirao da bi odgovorna vlast kriznu godinu iskoristila za decentralizaciju, odnosno prenošenje odredenih odgovornosti, poput zdravstvenog sustava, visokog obrazovanja, socijale, na regionalnu i lokalnu samoupravu.

Ocijenio je da je u Hrvatskoj najveci problem likvidnost.

- Neplacanje je generirala država. Koliko god Šuker govorio da redovito placa sve obaveze, dvije godine su prošle da se nisu platile kapitalne potpore u poljoprivredi, godinu dana nisu isplacene redovne potpore. To pokazuje da svi oni koji rade s državom imaju problema, rekao je.

Zakljucio je da ce s precijenjenim prihodima doci do nelikvidnosti u proracunu, zastoja u placanju mirovina te do novog smanjenja placa u javnoj upravi.

- Svježeg kapitala nece biti jer ce proracun pojesti sve. Vracamo se u društvo koje ce nastojati reducirati proizvodnju - pesimisticki je zakljucio.

Denona je uvjeren da ce Hrvatska s ovakvom Vladom nastaviti tonuti jer iz proracuna za iducu godinu nije vidljiv izlazak iz krize i pocetak reformi.

- Ovaj proracun nece izdržati dugo te ce vec u prvom tromjesecju doci do njegovoj rebalansa, predvida Denona.


Podijeli: Facebook Twiter