Linić: Carinska unija otvara tržište EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju Europske unije znači i njezin ulazak na jedinstven unutarnje tržište od 500 milijuna stanovnika, rekao je ministar financija Slavko Linić na graničnom prijelazu Bregana po završetku simboličkog obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

"Naš cilj je primjeniti carinske propise Unije te hrvatskim privrednicima omogućiti kvalitetan rad u Europi, ali i onima iz Europe u Hrvatsku", kazao je Linić.

Rekao je da će se hrvatski carinici od danas suočavati s velikom odgovornošću jer će morati osigurati nesmetan i brzi protok roba te sigurnost i zdravlje stanovnika Hrvatske i EU-a. Dodao je da će se carinici morati posvetiti suzbijanju nelegalne trgovine, prijevara i kriminala te osiguravati financijske interese Unije i njezinih članica.

Podsjetio je da od danas granični prijelazi između Hrvatske i drugih zemalja EU postaju unutrašnji granični prijelazi EU-a, a prijelazi u Bajakovu, Staroj Gradiški i Metkoviću od danas su na vanjskim granicama Unije. Tamo će, po riječima ministra financija, trebati pojačati carinske mjere nadzora i kontrole.

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju pozdravili su i slovenski ministar financija Uroš Čufer, ministar za nacionalnu ekonomiju Mađarske Mihaly Varga i glavni direktor glavne Uprave za poreze i carinsku uniju EU-a Heinz Zourek. On je podsjetio da je iza Hrvatske deset godina čekanja, sedam godina pregovora i pet godina priprema za ulazak u carinsku uniju.

"Hrvatska je preuzela golemu odgovornost, ali imamo puno povjerenja u rad njezinih carinika", rekao je Zourek.

Obraćanju ministra Linića i njegovih gostiju prethodilo je uklanjanje ploče "Carinska uprava Republike Hrvatske", čime je simbolički obilježen ulazak Hrvatske u carinsku uniju. To hrvatskim građanima i privrednicima donosi ukidanje carinskih formalnosti uz brži i jednostavniji prelazak granice.

Nešto prije ponoći propušteno je zadnje vozilo iz Slovenije za Hrvatsku uz procedure koje su vrijedile do njezina ulaska u EU. Na graničnom prijelazu Bregana svečano je podignuta zastava Europske unije, a nakon ponoći propušteno je prvo vozilo po novom režimu.

Od danas se na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja EU-a ukida carinski nadzor. Sloboda kretanja putnika i roba uspostavlja se i u putničkom prometu koji će na granicama sa susjednim članicama EU-a nadzirati samo policija, a carinske procedure se ukidaju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter