Linić: Bogati moraju pridonositi više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bogati građani koji u vlasništvu imaju nekoliko stanova ili poslovne prostore morali bi više pridonositi za školstvo, zdravstvo, socijalnu zaštitu i druge javne potrebe, rekao je danas ministar financija Slavko Linić.

Tko je štedio i stekao pet stanova taj je bogat i on mora više pridonositi za javne potrebe koje danas iz svojih plaća podmiruju radnici, kazao je Linić odgovarajući na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija na pitanje kako komentira kritike po kojima bi uvođenje poreza na imovinu opteretilo vlasnike nekretnina.

Ministar Linić je istaknuo kako je politika SDP-a smanjenje opterećenja radničkih plaća doprinosima kako bi im ostalo više i kako bi gospodarstvo bilo konkurentnije.

Linić je ocijenio da je "zločin" imati stan koji se ne koristi jer je riječ o imovini koja nije u funkciji. Ako se takav stan legalno iznajmi, neće biti povećano porezno opterećen, kaže Linić. Isto je, dodaje, i s poslovnim prostorima koji su zatvoreni i neiskorišteni.

Linić smatra da bogati u zadnjih šest mjeseci troše svoju imovinu, odnosno novac na medijsku kampanju protiv uvođenja poreza na imovinu.

Premijer Zoran Milanović u srijedu je najavio početak procesa konzultacija i rasprava oko izmjena poreznog sustava i uvođenja poreza na imovinu te pritom naglasio kako svakom građaninu mora biti jasno gdje su tu njegovi interesi i koliko će ga to na kraju koštati.

Niže trošarine na automobile

Izmjenama Zakona o trošarinama i Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, Hrvatska će se potpuno uskladiti s regulativom Europske unije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić.

Osnovna novost novog trošarinskog sustava je uvođenje trošarina na prirodni plin, električnu energiju, ugljen i koks.

Ministarstvo financija, po riječima pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Marija Demirovića, predlaže minimalne trošarine, uz niz oslobođenja i izuzetaka. Tako se trošarina neće obračunavati na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima. 

Trošarine se i nadalje neće obračunavati na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit će među ostalim oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi.

U Ministarstvu veće trošarine najavljuju za duhanske proizvode, dok će manja trošarinska opterećenja imati kava i sokovi, a ukinut će se trošarina na luksuzne proizvode. 

Novi zakon o trošarinama stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine, a tada bi na snagu stupili i zakoni o posebnim porezima na motorna vozila, na kavu i bezalkoholna pića. 

Kao i do sada, osnovno obilježje posebnog poreza na motorna vozila bit će jednokratnost, a najbitnija novost je uvođenje emisije ugljikova dioksida kao kriterija oporezivanja, uz postotak prodajne odnosno tržišne cijene.

U Ministarstvu očekuju da će novi porez smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila veće kubikaže, a pogodovati kupnji manjih, novih i "čišćih" vozila.

Ministar financija očekuje ukupno nešto veće prihode od trošarina u državni proračun, ali oni, kako je rekao, neće bitno utjecati na ukupan izgled proračuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter