Linic: Bivša Vlada ostavila 2,2 milijarde minusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet mjeseci nakon dolaska na vlast i nova je Vlada pocela iz ormara vaditi financijske kosture svojih prethodnika, pa je tako na današnjoj sjednici ministar financija Slavko Linic ustvrdio da je deficit proracuna koji je ostavila bivša ministrica Martina Dalic dvije milijarde kuna veci od prikazanog.

Predstavljajuci izvršenje proracuna za prošlu godinu ministar je pojasnio da je bivša vlast s više od 107 milijardi kuna prihoda pokrivala 121,5 milijardi kuna rashoda, odnosno da je prema tome minus u državnoj blagajni bio oko 14 milijardi kuna.

To bi znacilo da je ministrica Dalic završila 2011. godinu s deficitom koji je oko 800 milijuna kuna manji od planiranog. Medutim, ministar Linic tvrdi da njegovi prethodnici nisu platili oko 2,2 milijarde kuna dospjelih obveza, što znaci da je deficit zapravo bio 16,2 milijarde kuna, odnosno 4,7 posto BDP-a. Uz izvanproracunske fondove i lokalnu vlast taj se minus penje na 5 posto BDP-a.

Linic je na sjednici Vlade otkrio i kome to u prošloj godini država nije platila ono što je bila dužna platiti. Tako je ostala dužna 900 milijuna kuna poljoprivredi, 480 milijuna kuna brodogradnji 339 milijuna kuna Fini, 180 milijuna kuna za brodove koji je država narucila za domace brodare.

Uz to Vlada nije platila ni svoje obveze prema Katolickoj crkvi, ali Linic nije govorio o koliko se novca radi te je li to cijeli iznos od 250 milijuna kuna koliko je obveza države prema sporazumu s Vatikanom.

Neplacene obveze iz zdravstva Linic nije spominjao, iako je ministar zdravlja Rajko Ostojic stalno tvrdio da su u njegovom resoru ostale milijarde kuna neplacenih dugova. (J. MARIC/Novi list))


Podijeli: Facebook Twiter