Linic bi povukao odluku o NO-ima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vladi i dalje imaju problema s ministrima koji iznose osobne stavove, a koji su u suprotnosti s Vladinom politikom. Novi je primjer takvog javnog razilaženja odnos prema odluci Vlade o kriterijima za imenovanje clanova uprava, nadzornih i upravnih odbora u kojima država ima udjele usvojenoj na sjednici u cetvrtak.

Naime, ministar financija Slavko Linic, naglašavajuci da je to njegovo mišljenje, u petak je najprije za Hrvatski radio izjavio da ce Vlada "vjerojatno povuci odluku" koja je izazvala burne reakcije u javnosti.

Nešto kasnije u Saboru je, ponavljajuci da govori samo u svoje ime, rekao novinarima da "oni protiv kojih se vode sudski procesi ne bi smjeli biti ni u nadzornim ni u upravnim odborima".

- A onoga tko je pisao odluku morate pitati kako je to prošlo, zašto je tako i što ce biti s odlukom, uputio je Linic novinare.

Stoga smo objašnjenje potražili kod glasnogovornice Vlade Ivane Grljak, koja tvrdi da nema ništa od brzopoteznog povlacenja odluke u kojoj se navodi da clan nekog trgovackog društva, izvršni direktor, clan uprave ili nadzornog, odnosno upravnog odbora, ne može biti "pravomocno osuden na naknadu šteta društvu ili njegovim vjerovnicima".

Na tom je tragu i premijerov pravni savjetnik, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Siniša Petrovic, koji istice da je Hrvatska "dosegnula odredene civilizacijske standarde, ugradene i u Ustav".

Clanak na koji se pozivaju i Grljak i Petrovic kaže da je "svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomocnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja".

No, najvecu manjkavost Vladine strategije u obrani odluke razotkriva cinjenica da presumpcija nevinosti ne vrijedi za one koji se žele zaposliti u državnoj službi, na mjesta puno niža no što su clanstva u upravama i nadzornim odborima državnih poduzeca.

Zakon o državnim službenicima i namještenicima precizno propisuje da posao u državnoj upravi ne može dobiti nitko protiv koga se vodi postupak za bilo koje kazneno djelo.

- Zasad ne namjeravamo mijenjati kriterije iz tog zakona, rekao nam je ministar uprave Arsen Bauk.


Podijeli: Facebook Twiter